A fost inventat un vaccin împotriva dependenței de cocaină

  • 29 Octombrie 2023 17:30
A fost inventat un vaccin împotriva dependenței de cocaină

O echipă fomată din oameni de știință brazilieni a dezvoltat un vaccin care promite să inhibe efectele de dependență date de cocaină sau crack pentru a prelungi abstinența consumatorilor care se străduiesc să renunțe la viciu.

Acest proiect a câștigat săptămâna trecută un premiu în valoare de 500.000 de euro din partea companiei farmaceutice Eurofarma, care finanțează soluții inovatoare "de mare impact" în sectorul sănătății. Nu este vorba despre un leac miraculos anti-cocaină, ci de o soluție pentru toată lumea. Spre deosebire de vaccinurile preventive, care urmăresc să prevină ca bolile să ajungă în organism, vaccinurile terapeutice sunt utilizate pentru a trata problemele de sănătate existente, scrie Digi24.

Calixcoca "îi ajută pe dependenți să producă anticorpi care împiedică drogul să acționeze asupra creierului", a explicat psihiatrul Frederico Garcia, coordonatorul acestui proiect condus de Universitatea Federală din Minas Gerais (UFMG), potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Concret, acest vaccin urmărește să blocheze senzația de plăcere pe care cocaina o provoacă atunci când acționează asupra unei zone a creierului cunoscută sub numele de "circuitul recompensei". Prin întreruperea acestui ciclu care conduce la consumul compulsiv și, prin urmare, la dependență, vaccinul "crește șansele" ca abstinența să fie durabilă pentru cei care doresc să renunțe, a precizat cercetătorul. În cadrul testelor efectuate pe animale, oamenii de știință au observat o producție semnificativă a acestor anticorpi anti-dependență, cu puține efecte secundare.

Vaccinul a avut, de asemenea, efecte pozitive asupra fetușilor de șoarece. Acest aspect ar putea contribui la tratamentul femeilor însărcinate care suferă de dependență de cocaină sau de derivați ai acesteia, cum ar fi crack-ul. Alte proiecte de cercetare similare au fost realizate în Statele Unite, însă nu s-au concretizat, printre altele din cauza rezultatelor insuficiente în studiile clinice pe subiecți umani, care urmează să înceapă în curând în Brazilia.

Calixcoca este primul proiect de acest gen din America Latină. "Dacă testele clinice vor arăta că este eficient și dacă va fi aprobat de autoritatea de reglementare în domeniul sanitar, Anvisa, acesta va fi primul vaccin anti-cocaină și chiar anti-drog din lume, utilizat ca medicament", a dat asigurări Frederico Garcia.

Spre deosebire de alte vaccinuri care folosesc componente biologice, antigenul, substanța care declanșează reacția imunitară pentru a produce anticorpi, este realizat din componente chimice concepute în laborator.

Cu două avantaje: procesul de producție costă mai puțin și nu este nevoie să se respecte lanțul frigorific pentru transport. "Nu există încă un tratament (medicamentos) specific aprobat pentru dependența de cocaină sau crack. În prezent, pacienților li se oferă consiliere psihologică, asistență socială și, eventual, cure de dezintoxicare", a explicat psihiatrul. Vaccinul ar completa aceste strategii multidisciplinare, ajutând, spre exemplu, la evitarea recidivelor imediate după o perioadă de tratament. Chiar dacă testele clinice se dovedesc concludente, "nu este un panaceu" - Calixcoca se adresează pacienților "abstinenți, care sunt hotărâți să rămână astfel", a subliniat specialistul. Echipa lui Frederico Garcia speră să contribuie la inversarea unei "statistici triste". Potrivit datelor Institutului Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA) din Statele Unite, unul din patru consumatori obișnuiți de cocaină devine dependent și doar un sfert dintre pacienții care doresc să se vindece de această dependență reușesc acest lucru, după cinci ani de tratament. Așteptările pentru Calixcoca sunt mari în Brazilia, a doua țară din lume cu cel mai mare consum de cocaină, după Statele Unite. Peste 3.000 de persoane s-au oferit deja voluntari pentru testele clinice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău