A fost inaugurată Casa „HOMECARE”, cu suport ceh

  • 12 Noiembrie 2020 13:24
A fost inaugurată Casa „HOMECARE”, cu suport ceh

Asociația obștească „HOMECARE” a inaugurat Casa „HOMECARE”, cu sprijinul financiar acordat de Guvernul Cehiei, prin intermediul Agenției Cehe pentru Dezvoltare. Noul sediu găzduiește Centrul de îngrijiri „ESTERA” și echipa administrativă a Asociației. Prin astfel de acțiuni se dorește îmbunătățirea calității vieții persoanelor în vârstă și cu dizabilități din municipiul Chișinău, prin acordarea serviciilor de îngrijiri de către echipa multidisciplinară „HOMECARE”, transmite IPN.

Directoarea Asociației „HOMECARE”, Tamara Adașan, a menționat că aceste condiții minunate sunt create prin programul „Cooperare Cehă de Dezvoltare”, în cadrul proiectului: „Suport și asistență pentru sectorul social din Moldova”, realizat de către Caritas Cehia în parteneriat cu AO Pro Development și Asociația „Homecare”. Acest lucru a fost posibil inclusiv și prin contribuția Crucii Roșie din Elveția. „Suntem extraordinar de recunoscători din partea echipei, din partea mea personal și din partea beneficiarilor”, a notat Tamara Adașan.

Centrul „ESTERA” deservește pe parcursul unui an circa 300 de persoane. Este vorba despre un sprijin pe termen lung, care vizează îmbunătățirea serviciilor pentru persoanele în vârstă. Echipele multidisciplinare mobile se deplasează la casele beneficiarilor. Dacă nu sunt condiții pentru a le acorda servicii medico-sociale, beneficiari sunt aduși la centru.

Ambasadorul Republicii Cehe în Moldova, Zděnek Krejčí, a declarat că inaugurarea noului sediu al Centrului de îngrijiri reprezintă încă o ocazie frumoasă de a prezenta o realizare importantă a Republicii Cehia în Republica Moldova. „Republica Cehia sprijină de mult timp sectorul de dezvoltare a infrastructurii sociale în cadrul asistenței sale acordate Republicii Moldova. Una dintre prioritățile noastre în acest sector este dezvoltarea serviciilor la domiciliu. Republica Cehia, prin intermediul Agenției Cehe pentru Dezvoltare, finanțează proiecte care vizează creșterea calității și a disponibilității serviciilor sociale. Cu sprijinul Cehiei, zece centre de îngrijire la domiciliu au fost deja înființate la Chișinău și în regiunile Moldovei”, a menționat Zděnek Krejčí.

Prezentă la eveniment, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a remarcat că este o cooperare îndelungată, care sprijină foarte multe proiecte sociale și medicale. Asociația „HOMECARE” a dezvoltat  multe servicii medico-sociale, a instruit specialiști din domeniul medical și social, a contribuit la consolidarea cadrului normativ și la ridicarea standardelor, în special pentru serviciile de îngrijire.

Datorită sprijinului ceh, zece centre de îngrijire medico-sociale la domiciliu au fost deja înființate la Chișinău, precum și în orașul Cahul, satul Doroțcaia, orașul Ștefan Vodă, Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Bălți, satul Horești din raionul Fălești, satul Țaul din raionul Edineț și orașul Ocnița.

Republica Cehă sprijină anual proiecte de dezvoltare în valoare de peste trei milioane de euro în Moldova. Anul acesta, ajutorul pentru dezvoltare a fost completat cu ajutorul umanitar care este în cadrul răspunsului la combaterea COVID-19 în care au fost implementate două proiecte umanitare în valoare totală de 500 de mii de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău