A fost inaugurat un Consulat onorific în Turcia

  • 07 Noiembrie 2020 14:55
A fost inaugurat un Consulat onorific în Turcia

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Oleg Țulea, a participat alături de omologul său turc, Mevlüt Çavușoğlu, la ceremonia de inaugurare oficială a Consulatului onorific al Republicii Moldova în orașul Alanya.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), la eveniment au participat, de asemenea și primarul orașului Alanya, Adem Murat Yücel, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Mehmet Șahin, ambasadorul Republicii Moldova în Turcia, Dmitri Croitor, consulii onorifici ai Republicii Moldova din Alanya și Antalya, reprezentanți ai cercurilor de afaceri și academice, membri ai comunității moldovene din Turcia.

În discursul de inaugurare, ministrul de externe a adresat mulțumiri autorităților turce pentru susținerea demersurilor de instituire a Consulatului onorific în localitatea respectivă.

Oleg Țulea s-a referit la relațiile privilegiate de prietenie dintre ambele popoare, bazate pe un spectru larg de subiecte de interes comun, reflectate prin Parteneriatul Strategic lansat în anul 2018.

Șeful diplomației moldovene a subliniat că extinderea și aprofundarea relațiilor cu Republica Turcia constituie una din prioritățile Guvernului Republicii Moldova.

Ministrul Oleg Țulea a vorbit și despre activitatea consulului onorific, Halil Okur, exprimându-și convingerea că acesta va reprezenta și promova eficient interesele Republicii Moldova în Turcia și că, prin activitatea acestuia, oficiul consular onorific va contribui la intensificarea schimburilor comercial-economice, culturale și academice, precum și va acorda sprijinul necesar cetățenilor moldoveni aflați în situație de dificultate. Circumscripția consulară include districtele Alanya, Manavgat, Gazipașa, Akseki, Gundogmuș și Ibradi.

La rândul său, ministrul afacerilor externe al Turciei, Mevlüt Çavușoğlu, a salutat decizia autorităților de la Chișinău de a extinde rețeaua consulatelor onorifice în Turcia, în spiritul relațiilor aprofundate dintre Republica Moldova și Turcia și a evidențiat că înființarea unui oficiu consular onorific la Alanya va deschide noi perspective pentru dezvoltarea proiectelor comune în special pe filiera diplomației economice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:38 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău