A fost finalizat apeductul Bălți–Sângerei
-
11 Februarie 2020 13:10
În nordul țării au fost finalizate lucrările de construcție-montaj a apeductului Bălți–Sângerei. Conectată la rețeaua magistrală Soroca–Bălți, noua conductă poate asigura accesul la apă de calitate din râul Nistru pentru orașul Sângerei și satul Bilicenii Vechi, unde locuiesc peste 15 mii de persoane, transmite MOLDPRES.
Lucrările au fost efectuate în cadrul proiectului „Apeduct Bălți–Sângerei, etapa III și stația de tratare”, finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord). Luni, 10 februarie, a avut loc evenimentul de recepție la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului, iar recepția finală a noului sistem de alimentare cu apă urmează să se desfășoare după un șir de testări și proceduri ce se impun în acest sens.
Directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, a subliniat că accesul la sursele sigure de apă potabilă este una dintre cele mai importante obiective în domeniul infrastructurii la nivel național, “întrucât apa potabilă înseamnă sănătatea cetățenilor”.
La rândul lor, reprezentanți ai Consiliului raional Sângerei au estimat că “prin implementarea acestui proiect se dorește asigurarea accesului la apă potabilă de calitate pentru aproape 40 de mii de locuitori din raionul Sângerei, creându-se totodată o oportunitate similară și pentru zece localități din raionul vecin, Telenești, care intră în componența Regiunii de Dezvoltare Centru”.
În cadrul proiectului „Apeduct Bălți–Sângerei, etapa III, și stația de tratare” a fost construită o rețea de apeduct cu o lungime de 17 km 835 m ce leagă orașele Bălți și Sângerei; o stație de pompare a apei potabile; a fost montată o stație de dezinfectare a apei; două turnuri de apă și un castel de apă etc. De asemenea, de la apeductul Bălți–Sângerei a fost construit un branșament cu o lungime de 4.891 m spre satul Bilicenii Vechi.
Pentru implementarea integrală a proiectului au fost valorificați 34,08 mln de lei din sursele FNDR. Acest proiect este o continuare a unui program similar realizat de ADR Nord în anul 2013, în cadrul căruia au fost construiți circa 15 km de rețele magistrale de apeduct și o stație de pompare a apei.
Sursa:Moldpres