A fost elaborat Regulamentul privind comisia de licențiere a importului de cereale din Ucraina

  • 12 Octombrie 2023 12:54
A fost elaborat Regulamentul privind comisia de licențiere a importului de cereale din Ucraina

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a prezentat astăzi Regulamentul privind organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a importului de cereale din Ucraina, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului prezentat de vicepremier, vor avea dreptul de a primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor.

„Cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor. Cererile de eliberare a licențelor de import vor fi examinate de către o comisie constituită din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, precum și reprezentanți ai asociațiilor de profil”, a subliniat Vladimir Bolea. 

Cererile vor fi însoțite de un pachet de documente și date care vor fi verificate de comisie, fiind eliberate după emiterea unui act confirmator. „Este o modalitate de a promova producția locală de cereale și a sprijini agricultorii moldoveni. Este o măsură necesară care va echilibra interesele producătorilor locali, consumatorilor și ale statului, asigurând o piață funcțională și sustenabilă pentru aceste produse în Republica Moldova”, susține ministrul. Acesta a îndemnat potențialii importatori să consulte regulamentul care de astăzi va fi accesibil pe pagina web oficială a MAIA.

Comisia Situații Excepționale a dispus pe 4 octombrie reglementarea prin autorizare, pe perioada stării de urgență, a importului unor mărfuri agricole. Necesitatea introducerii licențierii la importul grâului, porumbului și semințelor de floarea-soarelui a fost explicată prin menținerea pieței interne a produselor cerealiere și a unui preț sustenabil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,69 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău