A fost dat startul admiterii în învățământul profesional

  • 12 Iulie 2016 14:29
A fost dat startul admiterii în învățământul profesional

Ministerul Educației a dat start marți, 12 iulie, admiterii în învățământul profesional din Republica Moldova.

Evenimentul a fost lansat printr-o campanie de promovare a celor mai solicitate profesii de pe piața muncii. Câteva zeci de elevi, în costume adecvate profilului meseriei alese, au încurajat tinerii să opteze pentru educația vocațională, în cadrul unei manifestații organizate în Grădina Publică din centul Capitalei.

Pentru anul de studii 2016-2017 Ministerul Educației planifică admiterea pentru 9616  locuri în colegii și centre de excelență la 89 de specialități și 9600 de locuri în școli profesionale la 80 de meserii.

Campanie de admitere se va desfășura în două etape, în perioada 18 iulie – 25 august. La concurs pot participa absolvenții de gimnazii, licee, de școlii medii generale, absolvenții cu Certificat de studii liceale sau echivalentele acestora.

În cazul programelor de formare profesional-tehnică secundară în școli profesionale concursul de admitere se va desfășura în perioada 18 iulie–12 august, cu anunțarea rezultatelor până pe 15 august. Concursul suplimentar pentru locurile neacoperite va avea loc între 16 –25 august, iar anunțarea rezultatelor se va face până pe 26 august.

Potrivit ministrului adjunct al Educației, Cristina Boaghe, în acest an Ministerul Educației a decis să promoveze meserii și specialități noi în diferite domenii pentru a apropia oferta educațională de necesitățile pieței muncii. Astfel cele mai multe locuri sunt planificate la specialitățile croitor, operator IT, chelner, brutar, bucătar, vânzător și casier.

Studenții care deja își fac studiile în cadrul școlilor profesionale au încercat să-i convingă pe tineri să opteze pentru învățământul tehnic.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Educației în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri și Centrul pentru Educație Antreprenorială cu sprijinul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău