A fost construit primul monopol magnetic

  • 05 Februarie 2014 15:56
A fost construit primul monopol magnetic

Știm încă din școală că toți magneții au doi poli, numiți polul nord și polul sud. Chiar dacă vom tăia un magnet obișnuit în două sau mai multe părți, nu vom reuși să separăm polii magnetici, fiecare bucată având doi poli magnetic.

Totuși, recent, un grup de cercetători, sub conducerea profesorului David Hall din Statele Unite ale Americii, a reușit, în premieră, „să construiască” primul monopol magnetic, adică magnetul cu un singur pol, care reprezintă particula sau „cărămida” elementară a magnetismului. Mono-polul magnetic a fost „sintetizat” din atomi de rubidiu răciți până la o temperatură aproape de -270°C.

Descoperirea mono-polului magnetic poate avea un impact semnificativ nu numai asupra dezvoltării ulterioare a magnetismului și utilizării în practică a substanțelor cu proprietăți magnetice, dar și asupra înțelegerii legilor fundamentale ale Universului. Conform modelelor teoretice existente, mono-polii magnetici ar fi putut să se formeze în timpul Marii Explozii („Big Bang”), a cărei rezultat a fost crearea Universului. Ei au fost căutați insistent de savanți pe parcursul multor decenii, dar fără succes, până acum.

Interesant e că mono-polul magnetic a fost prezis încă în anul 1931,de fizicianul-teoretician englez Paul Dirac, laureat al Premiului Nobel. Tot el a fost cel care a prezis și existența antimateriei, cu mulți ani înainte de descoperirea ei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău