A fost ales Monumentul ”Limbii Române”

  • 11 Martie 2014 19:09
A fost ales Monumentul ”Limbii Române”

Monumentul în formă de carte deschisă în plan circular a fost ales, marți, câștigător al concursului organizat de Academia de Științe.

În competiție s-au înscris 14 participanți de pe ambele maluri ale Prutului, precum și un artist plastic ce locuiește în Canada. 

Proiectul câștigător reprezintă paginile unei cărți deschise, pe care vor fi inscripționate file din istoria românilor și a Basarabiei. Acestea vor fi turnate din cupru și vor avea lungimea de 4,5 metri și înălțimea de 6 metri. Pe cele 20 de plăci se vor regăsi numele precum Radu Jyr sau Vasile Voiculescu, care au făcut ani grei de temniță comunistă, precum și Mihai Eminescu, Dumitru Matcovschi, Lucian Blaga și alți poeți, au menționat autorii proiectului, Vlad Basarab și Andrei Ciubotaru din București.

Părerea membrilor juriului a fost unanimă în alegerea proiectului. Totodată, potrivit lui Mihai Cimpoi, membrii juriului vor iniția un demers ca monumentul sovietic să fie înlăturat din fața Academiei de Științe.
Proiectul monumentului dedicat ”Limbii Române” este o reușită, a declarat președintele Academiei, Gheorghe Duca. El și-a exprimat speranța ca monumentul să fie realizat până la 31 august, de Ziua Limbii Române.

Inițiativa de a înălța Monumentul ”Limbii Române” în scuarul Academiei de Științe a Moldovei a fost lansată în cadrul celui de-al doilea Congres Internațional al Eminescologilor, care s-a desfășurat pe 3 septembrie 2013 la Chișinău.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău