A fost făcută publică lista localităților care vor fi traversate de gazoductul Ungheni-Chișinău

  • 20 Februarie 2017 08:30
A fost făcută publică lista localităților care vor fi traversate de gazoductul Ungheni-Chișinău

Ministerul Economiei a făcut publică lista localităților care vor fi traversate de gazoductul Ungheni-Chișinău, iar traseul localităților urmează a fi supus dezbaterilor publice.

De asemenea, terenurile incluse în harta gazoductului vor trebui să intre în posesia statului, care a pregătit pentru despăgubirea proprietarilor peste 600 de mii euro.

Construcția conductei va începe în 2018 și va avea o lungime de aproape 120 de kilometri. Gazoductul va trece prin 25 de localități din raioanele Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Călărași și municipiul Chișinău.

Conducta va fi amplasată în intravilanul or. Chișinău și extravilanul următoarelor localități: comunele: Tohatin, Stăuceni, Grătiești și satul Ghidighici – municipiul Chișinău, satele: Sireți, Roșcani, Negrești, Căpriana, Vorniceni și comunele: Rădeni, Ghelăuza, Pănășești – raionul Strășeni, comuna Tuzara, satele: Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova și orașul Călărași – raionul Călărași, satul Milești din raionul Nisporeni, satele: Rădenii Vechi, Alexeevca, Pîrlița, Todirești – raionul Ungheni.

Pentru lucrările de proiectare și construcție, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții a împrumutat Republica Moldova cu 41 de milioane de euro, iar Comisia Europeană a acordat un grant în valoare de 10 milioane de euro. Contribuția Executivului de la Chișinău, în 2017, va fi de 22 de milioane de lei.

 

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, cu o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, reprezintă o continuare a conductei Iași-Ungheni. Costul total al lucrărilor se ridică la 105 milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău