A doua decadă din decembrie începe cu vreme închisă, dar fără ger semnificativ

  • 11 Decembrie 2023 15:48
A doua decadă din decembrie începe cu vreme închisă, dar fără ger semnificativ

Frig în timpul nopții, temperaturi pozitive ziua, cer noros și izolat ploi slabe, prognozează meteorologii pentru următoarele zile, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), vremea în următoarele zile va fi caracterizată de valori termice cuprinse între 0-7 grade, ziua, și până la 5 grade de ger, noaptea. În perioada de referință, în regiunea de nord, se așteaptă ploi slabe.

Conform meteorologiei populare, dacă primele săptămâni din decembrie sunt geroase, vremea se va menține la fel și în următoarele zece săptămâni. Zăpadă multă și gerul din decembrie prevestesc grâu și bucate din belșug. Săptămâna curentă este marcată și de sărbătoarea Sfântului Andrei, numit și cel Întâi Chemat.

Sărbătoarea are un farmec aparte pentru moldoveni. Se crede că în noaptea lui Sf. Andrei "umblă strigoii" să fure "mana vacilor", "mințile oamenilor" și "rodul livezilor". Tot în această noapte, fetele fac farmece și încearcă să-și afle viitorul iubit. Unii bătrâni observă cerul în noaptea de Sfântul Andrei și prezic dacă noul an va fi bogat sau sărac, ploios sau secetos, dar și dacă va fi pace sau război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău