A crescut numărul investigațiilor medicale de înaltă performanță finanțate de CNAM

  • 05 Mai 2022 15:13
A crescut numărul investigațiilor medicale de înaltă performanță finanțate de CNAM

Aproape 600 de mii de investigații de înaltă performanță au fost prestate și finanțate în anul 2021 din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Numărul acestora este în creștere cu peste 200 de mii față de 2020, în mare parte din cauza consecințelor medicale suportate de pacienții infectați cu COVID-19, transmite IPN.

Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru serviciile respective, din fondurile de asigurare medicală obligatorie au fost achitați în 2021 peste 200 de milioane de lei, cu peste 50 de milioane mai mult comparativ cu anul precedent.

Cele mai solicitate servicii de înaltă performanță au fost tomografia computerizată, ecocardiografia și metode de monitorizare, investigațiile genetice: determinarea ARN, ADN a agenților patogeni în materialul biologic și rezonanța magnetică nucleară.

Din volumul total de mijloace alocate în 2021 pentru servicii de înaltă performanță, peste 15 milioane de lei au fost direcționați pentru mai mult de 17 mii de investigații în scopul inițierii tratamentului antiviral al hepatitelor cronice virale și cirozelor hepatice B, C, D și stabilirii gradului de afectare a ficatului.

În  2021, prin intermediul Sistemului informațional de raportare și evidență a serviciilor medicale (SIRSM), care a permis persoanelor asigurate să-și facă programare online la aceste servicii și să-și aleagă de sine stătător prestatorul, au fost prestate servicii medicale în valoare de peste 96 de milioane de lei.

Pentru oferirea serviciilor de înaltă performanță, CNAM a contractat 67 de prestatori, inclusiv 41 instituții medico-sanitare private.

Serviciile medicale de înaltă performanță sunt servicii de diagnostic și tratament costisitoare, efectuate la aparataj medical modern, cu randament sporit. Lista acestora poate fi găsită în anexa nr. 5 a Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.

Investigațiile de înaltă performanță sunt accesibile fără plată doar persoanelor asigurate și sunt prestate în baza biletului de trimitere eliberat de medicul specialist de profil sau medicul de familie. În caz de internare în spital, serviciile de înaltă performanță sunt acordate la indicația medicului curant sau consultant.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău