A avut loc o dezbatere publică privind stabilirea sistemului depozit pentru ambalaje

  • 02 August 16:05
A avut loc o dezbatere publică privind stabilirea sistemului depozit pentru ambalaje

Ministerul Mediului, în parteneriat cu AO Asociația Experților Pro-Mediu și cu suportul Agenției pentru gestionarea proiectelor de mediu din Lituania, a organizat astăzi o dezbatere publică pe marginea proiectului Hotărîrii Guvernului privind stabilirea sistemului depozit pentru ambalaje. Evenimentul face parte din proiectul „Crearea capacităților pentru stabilirea administratorului sistemului depozit pentru ambalaje”, informează Ministerul Mediului.

În cadrul ședinței, moderată de Grigore Stratulat, secretar de stat al Ministerului Mediului, a fost continuat dialogul cu potențialii fondatori și membri ai sistemului de depozit pentru ambalaje. Participanții au analizat și consultat proiectul Hotărîrii Guvernului, explorând aspectele esențiale pentru implementarea eficientă a acestui sistem inovator.

La eveniment au participat reprezentanți ai agenților economici care comercializează băuturi în ambalaje de plastic, sticlă și aluminiu, precum și reprezentanți ai celor mai mari rețele de supermarketuri. De asemenea, Olga Babenco, asistent al Ambasadorului Republicii Lituania în Republica Moldova, a subliniat colaborarea fructuoasă între cele două țări în vederea introducerii unor abordări moderne de gestionare a deșeurilor de ambalaje, cu preluarea experienței Lituaniei în acest domeniu.

Stabilirea sistemului de depozit pentru ambalaje este prevăzută în Legea nr. 209/2016 privind deșeurile, iar termenul de lansare la nivel național este începutul anului 2027. Producătorii vor percepe un depozit de la distribuitori sau comercianți pentru fiecare unitate de produs, asigurând astfel returnarea ambalajelor pentru reutilizare sau reciclare. Depozitul va fi aplicat la o gamă largă de produse ambalate în sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău