A apărut „Cer de sineală”, versuri de dragoste de Emilia Plugaru

  • 22 Iulie 2021 08:43
A apărut „Cer de sineală”, versuri de dragoste de Emilia Plugaru

Emilia Plugaru a lansat „Cer de sineală”, un volum de poezie de dragoste. Volumul, în care autoarea experimentează și cu versul alb alături de cel clasic, reprezintă o culegere de versuri scrise de Emilia Plugaru în ultimii 15 ani. Cartea este disponibilă în librăriile Librarius și Cartier în întreaga țară, transmite IPN.

„Versurile de dragoste sunt manifestate în mai multe forme de iubire. Dragostea înseamnă lumină, când nu mai avem lumină, viața se oprește”, a declarat Emilia Plugaru la evenimentul de lansare.

Autoarea a lucrat la volum pe timpul pandemiei, ajutată de fiica Rodica Plugaru, care e editoarea cărții. Tot în timpul pandemiei, Emilia Plugaru a muncit la un roman care așteaptă să vadă lumina tiparului. „Este despre viața de la țară, oamenii de la sat sunt puternici și înfruntă greutățile altfel. Uneori suntem în fața greutăților și nu le putem face față.”

„Când am început a scrie, erau anii cei mai grei, nu doar pentru mine, pentru toți cei care trăiau anii 90. Și scrisul pentru mine a fost salvarea. Mai departe a urmat ce a urmat. Am scris cărți pentru copii, iar astăzi vorbim despre o carte de versuri scrisă pentru adulți”, a adăugat autoarea.

Poeta Radmila Popovici, consăteancă de-a Emiliei Plugaru, a asemuit sineala cu amintirele caselor bunicii și a mamei, regăsind în poezie metafore și regionalisme asemănătoare locului de baștină. Poeta se arată uimită de puritatea poeziei Emiliei Plugaru, caracterizând-o ca pe una care „păstrează inocența unei fetițe și înțelepciunea unei femei trăite”.

„– În brazdele palmelor tale ți-au răsărit flori, nu știu cine ți le-a semănat, poate că eu, poate că Dumnezeu”, a citat din carte criticul literar Vitalie Raileanu. „Autoarea surprinde prin sinceritate, scriind o poezie luminoasă, jucăușă. Rămâne fidelă față de sentimentele de dragoste, față de mama, față de copii, trecând versurile prin inimă”, a adăugat criticul literar.

Emilia Plugaru, membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, debutează în 1996 cu volumul de versuri pentru copii și desene de colorat „Sunt elevă-n clasa-ntâi”. Urmează un ciclu de povești, poezii, ghicitori și scenete pentru copii. În 2001 este premiată în cadrul Concursului Național de Dramaturgie, iar piesa „Vârcolacii au furat luna”, semnată de autoare, este jucată din 1998 și până în prezent pe scena Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” din Chișinău. Apărută în 2018, cartea de poezii pentru copii „Anotimpuri colorate” obține premiul BNC „Ion Creangă” în cadrul Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău