98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimente

  • 27 Martie 2016 23:50
98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimente

Un ”Marș al ReUnirii” va avea loc duminică, 27 martie în Chișinău, zi in care sunt marcați 98 de ani de la votarea de către Sfatul Țării a unirii Basarabiei cu România.

Evenimentul va începe la ora 13:00 și va avea ca punct de pornire scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Pe 27 martie va fi lansat ”Sfatul Țării 2”, un for reprezentativ care va reuni delegați din toate localitățile Republicii Moldova, reprezentanți ai diasporei și invitați din România.

Cu aceeași ocazie, sâmbătă, pe 26 martie, va fi vernisată expoziția permanentă "Ocupația Sovietica". Evenimentul este programat la ora 15.00 la Muzeului Militar, de pe str. Tighina 47.

Și la București și Timișoara se desfășoară ”Zilele Basarabiei”, pentru a marca cea de-a 98-a aniversare de la unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. Evenimentele sunt organizate de Asociațiile Studenților Basarabeni din România.

De asemenea, un omagiu va fi adus artizanilor unirii la Mănăstirea Cernica, din județul Ilfov. Tinerii vor depune coroane și flori la mormintele membrilor Sfatului Țării, printre care Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan și primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în cinstea cărora se va ține o slujbă de pomenire.

 În aceeași zi, în Piața Unirii din capitala României, va fi organizat un flas-mob și o horă din Moldova ce se va încheia prin realizarea hărții României Mari cu ajutorul oamenilor care vor marca hotarul.

De asemenea, la Timișoara va fi organizat un concert de rock, unde vor cânta trei trupe din Republica Moldova.

Amintim că la 27 martie 1918 Sfatul Țăriia votat pentru unirea Basarabiei cu România, care pe parcursul acelui an și-a recuperat Bucovina și Ardealul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău