9 mai - Ziua Europei, ziua păcii și unității pe continent. 74 de ani de la Declarația Schuman

  • 09 Mai 07:59
9 mai - Ziua Europei, ziua păcii și unității pe continent. 74 de ani de la Declarația Schuman

Ziua Europei, o zi ce sărbătorește pacea și unitatea în Europa, este sărbătorită, anual, la 9 mai.

În 1950, la această dată, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producției de cărbune și oțel sub controlul unei autorități comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între națiunile Europei, potrivit europa.eu.

Propunerea, cunoscută sub numele de "Declarația Schuman", este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

"Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto." declara ministrul Robert Schuman, potrivit https://european-union.europa.eu/.

La 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Țările de Jos.

La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE) și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM).

Atât Tratatul de la Roma, cât și Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.

Acestui amplu proiect i s-au alăturat, de-a lungul timpului, încă 22 de state europene: Irlanda, Marea Britanie și Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania și Portugalia (1986), Suedia, Austria și Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia și Ungaria (2004), Bulgaria și România (2007) și Croația (2013), ceea ce a dus la crearea unei imense piețe unice (denumită și piața internă).

La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană.

Comunitatea Economică Europeană (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht).

Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene.

În 2022, având în vedere agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, Ziua Europei este un moment și mai important pentru a reafirma atașamentul față de pace, de a arăta unitatea și solidaritatea cu Ucraina și poporul ucrainean și de a susține valorile universale, cum ar fi libertatea și democrația într-o ordine globală bazată pe reguli, notează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
19
Sun
19
Mon
22
Tue
24
Wed
25
Arhivă Radio Chișinău