822 milioane de lei pentru pachetul "Spor pentru Moldova": majorări de salarii, plăți unice și finanțarea proiectelor prioritare

  • 09 Noiembrie 2023 16:36
822 milioane de lei pentru pachetul

Pachetul „Spor pentru Moldova”, care include majorări de salarii, plăți unice și finanțarea unor proiecte prioritare, a fost aprobat la 19 octombrie prin Legea nr. 295 privind modificarea unor acte legislativ, publicată în Monitorul Oficial la 26 octombrie 2023, relatează serviciul de presă al instituției, citat de Radio Chișinău.

În acest context, Ministerul Finanțelor a transferat spre valorificare către autoritățile publice locale mijloace financiare (transferuri cu destinație specială și transferuri cu destinație generală) de circa 822 milioane de lei, dintre care 245 milioane lei pentru acoperirea serviciilor de termoenergie, 149 milioane de lei pentru acoperire anumitor cheltuieli de personal și 344 milioane de lei pentru plăți unice persoanelor ce activează în învățământ, cadre didactice și non didactice.

Conform Legii nr. 181 privind finanțele publice și responsabilității bugetar-fiscale și Legii nr. 397 privind finanțele publice locale, aceste sume urmează a fi valorificate de către APL-uri în termen de 30 de zile.

“Îndemn colegii din Direcțiile finanțe teritoriale și Consilii raionale, să purceadă la balansarea acestor bugete. În cazul în care nu se reușește timp de 30 de zile această procedură, sumele respective, conform Legii nr. 397 vor fi suspendate și nu vor fi valorificate. Noi, ca și Guvern suntem cointeresați ca acei care au fost vizați în politica de susținere prin plăți unice, cheltuieli energetice și salarii, să ajungă la destinație. Astfel, încurajez, responsabilii din APL de nivel 2, să realizeze aceste procese, ca să nu suspendăm aceste sume, iar cei vizați să aibă acces la resursele financiare”, a subliniat ministrul Finanțelor Petru Rotaru. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău