Opt candidaturi pentru funcția de judecător la CSJ, examinate de Consiliul Superior al Magistraturii

  • 05 Iunie 14:23
Opt candidaturi pentru funcția de judecător la CSJ, examinate de Consiliul Superior al Magistraturii

După ce au promovat evaluarea externă, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să se expună pe marginea a opt candidați care aspiră la funcțiile de judecători la Curtea Supremă de Justiție. Ședința are loc cu ușile închise, informează Radio Chișinău.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii examinează candidaturile a opt judecători, dintre cei care au promovat evaluarea externă și care pretind la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.  Este vorba despre Stella Blesceaga, Sergiu Brigai, Leonid Chirtoacă, Aliona Ciocanu, Aliona Corcenco, Ion Munteanu, Iuri Lealin și Vladislav Gribincea.

37 de candidați s-au înscris în concursul pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Până acum, 14 persoane au promovat evaluarea, iar alți nouă sunt în așteptare pentru a fi evaluați de comisia vetting. Ceilalți, fie nu au promovat evaluarea, fie s-au retras din concurs sau au demisionat. 

La începutul lunii, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat Decretele de numire în funcție pentru primii trei noi judecători la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba despre Stela Procopciuc, Diana Stanilă și Viorica Puica.

Precizăm că, odată cu inițierea evaluării externe, mai mult de jumătate din judecătorii de la CSJ au demisionat. Anterior, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, a declarat că o bună parte din cele 9000 de cauze aflate în procedură la Curtea Supremă de Justiție sunt restante. O situație similară se atestă și la Curtea de Apel. Astfel, pentru a debloca situația, CSM a dispus transferul de judecători de la alte instanțe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău