78 de ani de la anexarea Basarabiei si Nordului Bucovinei la Uniunea Sovietică

  • 28 Iunie 2018 06:49
78 de ani de la anexarea Basarabiei si Nordului Bucovinei la Uniunea Sovietică

Astăzi se împlinesc 78 de ani de la anexarea Basarabiei si Nordului Bucovinei la Uniunea Sovietică, în urma unei înțelegeri secrete între URSS și Germania nazistă.  

Pe 28 iunie 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța,  teritorii ale statului român la acea vreme. 

În același an, pe o parte din teritoriul Basarabiei, fără județele Ismail, Chilia și Cetatea Albă din sud și județele Hotin, Cernăuți și Storojneț din nord, este înființată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.

Odată cu ocupația sovietică au început și represiunile împotriva populației locale, zeci de mii de persoane fiind executate, arestate sau deportate.

Pentru a  marca această zi tristă din istoria românilor din stânga Prutului la Chișinău vor fi organizate două acțiuni de protest. Reprezentanții și simpatizanții Partidului Liberal vor manifesta în Piața Marii Adunări Naționale iar Asociația „UNIREA - ONOARE, DEMNITATE ȘI PATRIE” anunță o acțiune de protest în fața Ambasadei Rusiei în R. Moldova începând cu ora 12:00. Vom comemora acest eveniment nefast al istoriei și le vom aduce, din nou, aminte rușilor să își retragă trupele din regiunea transnistreană”, se arată într-un comunicat al asociației.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău