77% dintre ruși sunt gata să voteze împotriva creșterii vârstei de pensionare

  • 03 Septembrie 2018 16:44
 77% dintre ruși sunt gata să voteze împotriva creșterii vârstei de pensionare

Trei din patru ruși, respectiv 77%, sunt gata să voteze împotriva creșterii vârstei de pensionare, potrivit rezultatelor unui sondaj la nivel național publicat luni și citat de agenția germană de presă dpa, informează AGERPRES și MOLDPRES.

Doar unul din 10 a declarat că va vota în favoarea reformei sistemului de pensii, promovată de conducerea țării ca o necesitate pentru menținerea stabilității economice.

Mai mult de jumătate dintre respondenți (53%) au spus că vor participa la un protest în stradă împotriva creșterii vârstei de pensionare, potrivit anchetei realizate de cel mai mare institut independent de sondare a opiniei publice în Rusia, Centrul Levada.

Autoritatea electorală a țării a declarat săptămâna trecută că cel mai devreme un referendum privind reforma sistemului de pensii ar putea avea loc anul viitor.

"Pregătirea pentru referendum este o procedură destul de lungă și, chiar dacă s-ar presupune ipotetic că toate formalitățile procedurale sunt întrunite, va fi posibilă desfășurarea unui referendum doar anul viitor", a declarat Comisia Electorală Centrală într-un comunicat.

Președintele rus Vladimir Putin, în vârstă de 65 de ani, a declarat săptămâna trecută că vârsta de pensionare ar trebui crescută cu cinci ani până la 60 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.

Rusia se confruntă cu "probleme demografice serioase" făcând și mai grea povara asupra sistemului de pensii, a spus Putin într-o alocuțiune televizată la nivel național.

43% dintre bărbații ruși nu se așteaptă să ajungă la vârsta de 65 de ani, în condițiile în care speranța medie de viață în Rusia este de 66 de ani pentru bărbați și 77 pentru femei, potrivit datelor furnizate de Banca Mondială în urmă cu doi ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău