75 de antreprenori vor primi granturi în valoare totală de peste 37 milioane de lei

  • 11 Octombrie 12:00
75 de antreprenori vor primi granturi în valoare totală de peste 37 milioane de lei

Un număr de 75 de companii mici și mijlocii din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare totală de 37,7 milioane de lei. Dintre aceștia, 46 de întreprinderi vor primi suport financiar nerambursabil din partea Uniunii Europene, iar 29 din sursele bugetului de stat. Acordarea granturilor a fost anunțată joi, 10 octombrie, la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Granturile au fost accesate prin intermediul programelor gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului /ODA/, inclusiv Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin, Programul „START pentru Tineri”, Programul „PARE 1+2”, Programul de Transformare Digitală a ÎMM, Programul de Retehnologizare și Eficiență Energetică a IMM-urilor, Programul de Ecologizare a ÎMM.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a afirmat că, în ultimii trei ani, peste 2100 de antreprenori au beneficiat de susținere financiară prin intermediul programelor ODA, atât din banii bugetului de stat, cât și din partea partenerilor externi, în primul rând Uniunea Europeană. „Ne mândrim cu succesul vostru și încercăm să fim cât mai aproape de voi atunci când aveți nevoie de ajutor, fie prin acțiuni de reformă, fie prin noi oportunități și noi piețe, fie prin susținerea financiară a inițiativelor care au șansa la succes. Economia o cresc în primul rând antreprenorii. Împreună o să creștem economia și o să creăm noi și noi oportunități. Avem suport, avem piețe de desfacere ca niciodată și avem susținere financiară astfel încât să ajutăm afacerile. Avem nevoie de ritmuri de creștere mult mai rapide”, a afirmat vicepremierul.

Directorul ODA, Vadim Codreanu, a menționat că de la începutul anului, Organizația a aprobat 431 de granturi și un număr similar de cereri mai sunt în examinare. „Granturile acordate astăzi vor genera investiții de circa 80 de milioane de lei în economie. Unele programe ODA trebuie să fie revizuite în sensul optimizării și facilitării accesului la finanțare nerambursabilă. Suntem în proces de identificare a resurselor pentru a suplini fondurile de finanțare”, a precizat Vadim Codreanu.

Prezent la eveniment, Miroslav Bozic, ofițer de programe în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a precizat că majoritatea granturilor acordate sunt îndreptate în domeniul industrial, ceea ce înseamnă că economia țării se îndreaptă spre sectoare cu valoare adăugată.

De la începutul anului, ODA a sprijinit 431 de companii, facilitând accesul acestora la granturi în valoare totală de peste 180 de milioane de lei, finanțate prin contribuțiile Uniunii Europene și ale Guvernului Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
12
Mon
13
Tue
12
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău