7 urgentiști bihoreni au plecat să ajute Republica Moldova

  • 29 Aprilie 2020 18:49
7 urgentiști bihoreni au plecat să ajute Republica Moldova

O nouă misiune a fost pusă la cale de către Guvernul României, pentru a limita răspândirea covid-19 în Republica Moldova.

O delegație mai mare, cu cadre medicale din unitățile de primiri urgențe și secțiile de terapie intensivă din toată țara, împreună cu cadre MApN și IGSU au pornit miercuri la ora 12:00 spre Republica Moldova unde vor lucra 15 zile să-și ajute colegii din spitalele de acolo.

Cei mai mulți medici sunt de la UPU Oradea

Delegația este formată din circa 31 de cadre medicale din toată țara. Iași contribuie numeric cu mai mult personal și e urmat de UPU Oradea. Însă UPU Județean Oradea a trimis cei mai mulți medici, chiar și față de Iași (care a trimis în misiune mai mulți asistenți)

Din Oradea, miercuri la ora 12:00, au plecat cu mașini ISU șapte cadre medicale din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean: o asistentă și șase medici (trei medici specialiști și trei rezidenți), printre care și dr. Alin Suciu, recent întors din Italia: dr. Heredea Sebastian, dr. Abel Bolohan, dr. Dascălul Claudia, dr. Gheban Irina, dr. Marc Florea, dr. Alin Suciu și as. Barkan Ciprian

Medicul Alin Suciu ne-a declarat că, împreună cu ceilalți colegi din țară, vor lucra în spitale din Republica Moldova timp de 15 zile, cu posibilitatea de prelngire a șederii acolo, în scop de ajutorare. Dr. Suciu aprecia că miercuri seara vor ajunge la Iași, iar joi dimineața vor porni spre Moldova, unde vor avea o ședință informală și vor fi repartizați apoi pe spitale și secții.

De pe drum, dr. Alin Suciu, a transmis bihorenilor să fie foarte atenți dacă se va declara o stare de relaxare: „Trebuie să fie o relaxare responsabilă, oamenii e bine să asculte de absolut tot ce spun autoritățile statului, să nu dea buzna la UPU. să nu folosească abuziv 112, pe scurt, să urmeze cursul firesc de până acum: să sune medicul de familie, care poate să îi îndrume în mod adecvat”.

Greu pentru cei ce rămân și pentru cei în misiune

Plecarea celor șapte urgentiști a însemnat o muncă în plus lăsată pe umerii colegilor din UPU care rămân aici pe baricade. Dr. Hadrian Borcea, medic-șef la UPU-SMURD Bihor, a declarat că e vorba despre rezultatul muncii în echipă. Cei care au rămas să lucreze la UPU Județean au fost de acord să acopere turele de gardă, pentru colegii lor plecați în misiune în Moldova.

Toți cei șapte s-au oferit voluntar să plece după ce dr. Raed Arafat a solicitat un necesar de protecție Civilă și l-a desemnat pe dr. Alin Suciu să formeze o echipă din UPU Oradea care să poată pleca să ajute Moldova.

Prin urmare, cadrele UPU de la Județean și-au împărțit munca și și-au asumat greutățile: volum mai mare de muncă pentru cei ce rămân la Oradea, misiune dificilă pentru cei ce au plecat spre Moldova.

De altfel și numărul mare al membrilor delegației orădene și numărul mare de medici UPU plecați în misiune denotă profesionalismul de vârf din Medicina de Urgență din Oradea, în care are încredere și secretarul de stat dr. Raed Arafat.

Față de Italia, unde dificultatea a fost dată de patologia complexă, vârsta înaintată a multor pacienți cu alte afecțiuni, în Moldova, dificil va fi să facă față acestei zone cu mari probleme – de diferite tipuri și niveluri.

Una peste alta, delegația de salvatori români e compusă, în total, de circa 50 de suflete, dintre care în jur de 10 de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență care asigură inclusiv logistica, dar și de la MapN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău