7 aprilie 2009 | CEDO a condamnat R.Moldova în dosarul unor tinere înjosite de polițiști, achitați de justiția de la Chișinău

  • 04 Noiembrie 2018 13:36
7 aprilie 2009 | CEDO a condamnat R.Moldova în dosarul unor tinere înjosite de polițiști, achitați de justiția de la Chișinău

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat R.Moldova înt-un nou caz legat de evenimentele din 7 aprilie 2009. Reclamantele, cu inițialele O.R. și L.R. s-au plâns Curții de încălcarea prevederilor Articolului 3 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în speță fiind vorba despre faptul că, în noaptea de 6 spre 7 aprilie 2009, au fost reținute de  poliție și conduse la Comisariatul General de Poliție din municipiul Chișinău.

După semnarea procesului verbal privind reținerea lor, acestea au fost obligate să se dezbrace și să facă așezări în prezența polițiștilor.

Procuratura municipiului Chișinău a inițiat urmărirea penală împotriva a trei polițiști, aceștia fiind acuzați de maltratare. Ulterior, cazul unuia dintre ei a fost clasat.

La 15 iulie 2011, doi dintre colaboratorii MAI implicați în acest caz au fost condamnați la câte 5 și 6 ani privațiune de libertate.

Ulterior Curtea de Apel Chișinău a schimbat pedeapsa în câte 5 ani de privațiune de libertate pentru fiecare, cu suspendare. De asemenea cei doi polițiști au fost privați de dreptul de a ocupa funcții în organele Ministerului Afacerilor Interne pe un termen de 5 ani.

Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare deciziile Judecătoriei Centru și a Curții de Apel.

De asemenea reclamantele s-au plâns CEDO că pe durata urmăririi penale și judecării cauzei, polițiștii nu au fost suspendați din funcție, așa cum prevede legea, ci au continuat să-și exercite atribuțiile de serviciu.

În decizia sa, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului consideră că modul în care autoritățile R.Moldova au gestionat cazul este incompatibil cu interzicerea maltratării în general și în particular de către lucrătorii poliției.

Astfel, CtEDO a acordat fiecărei reclamante câte 7.500 de euro pentru prejudiciul moral și 1.500 euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău