62 de ani de la nașterea regretatului Ion Aldea Teodorovici

  • 07 Aprilie 2016 13:03
62 de ani de la nașterea regretatului Ion Aldea Teodorovici

Astăzi se împlinesc 62 de ani de la nașterea regretatului Ion Aldea Teodorovici, autor a peste 300 de compoziții muzicale.

 În memoria renumitului compozitor,familia acestuia a organizat un parastas la mormântul lor din Cimitirul Armenesc. Să cânte toți trei era printre cele mai mari bucurii în familie, își amintește fiul cuplului, Cristian Aldea Teodorovici.

”Chipul său vesel și plin de viață, îl voi avea în fața ochilor, minții, probabil toți anii care îi mai am să-i trăiesc și eu pe acest Pământ. Și sunt cu o speranță că totuși că îl  vom face mândru cumva, vom izbuti să ieșim din toată această nebunie care se întâmplă în zilele noastre, și ceea ce a sperat că se va realiza Ion Aldea Teodorovici, alături de  marii poeți ai neamului nostru românesc, și alături de maică-mia Doina, măcar un mic procent din ce a sperat el, să realizăm”, a declarat Cristian Aldea Teodorovici.

De ziua compozitorului, se mâncau sarmale și plăcintele și se cânta mult, își amintește mama Doinei Aldea Teodorovici, Eugenia Marin.

”Se cânta foarte mult. Se cântau cântecele noi pe care prima dată le auzeam la ziua lui de naștere. Doinița, cât de ocupată nu era, se ducea lângă Ionel și începea să fredoneze ce a scris el. Niciodată nu îmi pot aminti cu tristețe despre zilele întâlnite cu ei. Cea mai mare durere a fost atunci când au plecat...” mărturisește mama regretaților artiști.

Ion Aldea-Teodorovici s-a născut la 7 aprilie 1954, la Leova. Ion și Doina Aldea-Teodorovici au format un duet, care a cutreierat satele Republicii Moldova și a cântat, în perioada Renașterii Naționale, piese cu puternice mesaje patriotice, pe versuri de Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Ion Hadârcă, Anatol Ciocanu și alții.

Sunt primii care în anii 90 au cântat despre limba română și Mihai Eminescu, militând pentru ideea unionistă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău