6.000 de persoane au participat la evenimentele din cadrul Caravanei Europene. Ultima ediție a avut loc la Ștefan Vodă

  • 07 Iunie 2022 10:23
6.000 de persoane au participat la evenimentele din cadrul Caravanei Europene. Ultima ediție a avut loc la Ștefan Vodă

În cadrul Zilelor Europei, Caravana Europeană a mers în mai multe orașe din țară, unde au fost organizate târguri, prezentări și concerte la care au participat peste 6.000 de localnici. După Ungheni și Soroca, Caravana Europeană a ajuns în sudul țării, în orașul Ștefan Vodă. Aici a avut loc ultima ediție din seria de evenimente organizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

În cadrul celor trei ediții ale Caravanei Europene, oaspeții au aflat despre beneficiile proiectului „Livada Moldovei” și au cunoscut mai mulți agricultori care au beneficiat de credite, reușind să-și dezvolte cu succes afacerile.

Printre beneficiari se numără și Igor Golban, un producător de nuci, migdale, cătină și uleiuri presate la rece din raionul Ștefan Vodă. Acesta a accesat un credit în valoare de 312 mii de euro în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, investiția fiind necesară pentru construcția și utilarea unei hale de procesare.

„Practic, toată afacerea am construit-o cap-coadă cu ajutorul Uniunii Europene. Mă refer aici la credit și am avut câteva granturi. Pentru noi a fost un punct de pornire care ne-a încurajat, ne-a motivat și ne-a dat acel entuziasm ca să mergem până la capăt”, a declarat Igor Golban.

„Livada Moldovei” a contribuit la revitalizarea sectorului horticol din Republica Moldova și a sprijinit zeci de întreprinderi mici și mijlocii, astfel încât acestea să-și modernizeze utilajele și să facă mai bine față concurenței de pe piața internă, dar și cea externă.

„Zilele Europei sunt o perioadă specială și este timpul pentru a ne reaminti despre valorile europene care ne unesc în pace și solidaritate. Banca Europeană de Investiții împreună cu asistența tehnică oferită țării susține, de asemenea, foarte mult sectorul agricol al Republicii Moldova, care este inima care bate și onoarea acestei țări”, a declarat șeful oficiului BEI în Republica Moldova, Alberto Carlei.

„Mulțumim partenerilor din Uniunea Europeană pentru susținerea proiectelor pe care le inițiem cu ei, atât în domeniul agriculturii cât și dezvoltării rurale și infrastructurii. 65% din exporturile de producție agroalimentară este direcționată în Uniunea Europeană”, a subliniat Anatolie Fală, secretarul general al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

„Livada Moldovei” este o linie de creditare în valoare de 120 de milioane de euro, care sprijină activitățile din întregul lanț valoric horticol, de la producere și procesare până la ambalare și comercializare. Programul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău