600 de gospodării vor primi subvenții la instalarea sistemelor de încălzire cu biomasă

  • 15 Aprilie 2013 13:50
600 de gospodării vor primi subvenții la instalarea sistemelor de încălzire cu biomasă

600 de gospodării casnice vor putea beneficia de subvenții la instalarea sistemelor de încălzire cu biomasă, conform unui proiect lansat astăzi de Programul Energie și Biomasă.

30 la sută din banii cheltuiți pentru procurarea cazanelor de ardere a peletelor, brichetelor sau cazane mixte, produse sau asamblate în Republica Moldova, le vor fi returnați aplicanților la proiect. Bugetul total al acestui program este de 600.000 euro, donați din fonduri europene.

Proiectul este dedicat persoanelor fizice, proprietari ai gospodăriilor casnice din sate și din orașele mici. Aceștia vor putea beneficia de subvenții de 30 la sută din totalul cheltuielilor, dar nu mai mult de 1000 de euro, pentru achiziționarea și instalarea unui cazan de arderea a peleților. Banii le vor fi returnați după efectuarea tuturor lucrărilor. Potrivit reprezentantului Proiectului Energie și Biomasă, Nicolae Zaharia, utilizarea resturilor vegetale pentru încălzire este de câteva ori mai ieftină decât arderea gazului natural sau a cărbunilor.

Prețul unei asemenea centrale termice pornește de la o mie de euro și poate ajunge la 10 mii. Un locuitor din Sângera, Iurie Badii, care și-a instalat deja un cazan de ardere a biomasei, susține că reușește să facă economii importante pe timp de iarnă, încălzind o suprafață de aproximativ 120 de metri
”Îmi iese cu 50 la sută mai ieftin decât încălzirea pe bază de cărbuni și de trei ori mai ieftin decât cea cu gaz natural. Cheltuiesc pe lună 1500 de lei, iar vecinul, la aceeași spurafață, cheltuiește 3-4 mii de lei, mai ales când e ger puternic”, a spus Iurie Badii .

Agenții economici care asamblează și comercializează cazane pentru biomasă spun că deocamdată vânzările nu sunt foarte mari. O altă problemă este legată de aprovizionarea cu peleți.

Apoximativ 70 de companii produc combustibil din paie și alte resturi vegetale, în Republica Moldova și 7 companii se ocupă de importul pieselor și asamblarea cazanelor care funcționează în bază de biomasă.  Până acum, 104 grădinițe și școli au fost dotate cu centrale termice pe bază de biomasă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău