60 de denumiri de preparate LIPSESC pe piața farmaceutică a R. Moldova

  • 09 Septembrie 2016 17:11
60 de denumiri de preparate LIPSESC pe piața farmaceutică a R. Moldova

Piața farmaceutică autohtonă duce lipsă de circa 60 de denumiri de preparate medicamentoase, 32 dintre care nu au analogi.

Comisia pentru importul produselor farmaceutice neînregistrate, necesare sistemului sănătății, a eliberat deja autorizațiile de import pentru 20 de denumiri, iar pentru altele 12 decizia va fi luată în zilele următoare.

În lista produselor pentru care urmează să fie dat acceptul de import se regăsesc Oftagel 10 g, Nitrosorbid 10 mg, Imunofan 0,005%, Fenazepam 1,0/05 mg și altele. Celelalte medicamente care lipsesc din farmaciile țării pot fi substituite cu analogi din aceeași grupă farmacoterapeutică.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunță într-un comunicat de presă, citat de IPN, că lipsa medicamentelor a fost stabilită în urma unui control efectuat la solicitarea Guvernului. Printre motivele care au dus la dispariția unor produse medicamentoase sunt neprelungirea de către importatori a Certificatului de înregistrare a preparatului, refuzul unor producători de a livra produse farmaceutice în Republica Moldova pe motiv că prețurile de catalog nu acoperă costurile de producție sau necorespunderea unor producători standardelor internaționale, transpuse în legislația națională.

Pentru a relua cu efect imediat aprovizionarea cu medicamentele de import lipsă, Agenția Medicamentului a propus agenților economici condiții atractive de înregistrare în Republica Moldova a produselor farmaceutice noi, precum și a introdus procedura de autorizare simplificată a preparatelor medicamentoase. La fel, au fost simplificate cerințele privind etichetarea și ambalajul produselor. Agenția a lansat și negocieri cu producătorii internaționali care în ultimii ani s-au retras de pe piața farmaceutică a țării, în vederea reluării conlucrării. Unii deja și-au manifestat interesul de a prezenta pachetul de documente pentru autorizarea medicamentelor produse.

În Catalogul național de prețuri de producător sunt indicate costurile a 4 396 de medicamente, iar în Nomenclatorul de stat al medicamentelor sunt trecute 5 716 de denumiri a produselor farmaceutice. Doar în luna august curent au fost autorizate 256 de medicamente noi, 70% dintre acestea fiind fabricate în țările Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău