509 ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare

  • 02 Iulie 2013 14:51
509 ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare

Marți, 2 iulie, se împlinesc 509 ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare, considerat a fi cea mai emblematică figură pe care a avut-o Moldova medievală.

Cu această ocazie, primele persoane în stat, inclusiv premierul Iurie Leancă și președintele Parlamentului, Igor Corman, precum și lideri politici au depus flori la monumentul voievodului din centrul Chișinăului. 
 
Primul care a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei a fost președintele Nicolae Timofti. El a fost urmat de alți demnitari, dar și simpli cetățeni, care îl consideră pe Ștefan cel Mare cel mai important domnitor al Țării Moldovei.
 
Ștefan cel mare a reușit să transforme Țara Moldovei și să asigure dezvoltarea acesteia într-un context politic și regional deosebit de complicat, a subliniat premierul Iurie Leancă.
 
Ștefan cel Mare a fost un exemplu demn de urmat, în opinia primarului Chișinăului Dorin Chirtoacă. El consideră că cei care au condus  Republica Moldova după declararea independenței nu se ghidează de aceleași principii pe care le-a avut marele domnitor.
 
Ștefan cel Mare a domnit între 1457 și 1504.  Pe lângă faptul că a fost un om politic și un conducător militar de excepție, Ștefan cel Mare a fost și o personalitate religioasă deosebită, fiind canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:8,75 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău