500 de funcționari publici vor studia limba română

  • 15 Ianuarie 2014 15:46
500 de funcționari publici vor studia limba română

Aproximativ 500 de funcționarii publici din localitățile în care locuiesc preponderent minorități naționale vor studia limba română, în cadrul unei noi etape a Programului de Instruire Lingvistică, lansată, miercuri, de Asociația Trainerilor Europeni.

Este vorba despre primari, consilieri locali și directori de școli din Autonomia Găgăuză, raioanele Cahul, Bălți, Taraclia, Briceni, Dondușeni. Programul nu este însă finanțat de stat, costurile acestuia, de 2 milioane de lei, fiind acoperite de Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale. 

Programul de Instruire lingvistică pentru minoritățile naționale este la a șaptea etapă și oferă gratis lecții de limbă română pentru angajații instituțiilor bugetare. Pentru anul acesta au parvenit 800 de solicitări, însă numai 500 au fost acceptate, în limitele finanțării oferite de Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale. Directorul Asociației Trainerilor Europeni, Lucia Cucu, a menționat că numărul funcționarilor care vor să studieze româna este în continuă creștere, de aceea, este necesar un program național de studiere a acesteia

Unii dintre funcționari au frecventat deja lecțiile pentru începători de limbă română, însă întâmpină dificultăți atunci când trebuie să o vorbească.

Viceguvernatorul Autonomiei Găgăuze, Nikolai Stoianov, susține că statul trebuie să finanțeze mai multe cursuri de limbă română. ”Dacă statul vrea ca cetățenii să cunoască limba română, trebuie să inițieze un program și să îl finanțeze. Este o practică internațională ca minoritățile naționale să cunoască limba țării în care locuiesc. Populația Găgăuziei înțelege acest lucru” a declarat Nikolai Stoianov.

O primă implicare a statului în promovarea studierii limbii române o reprezintă un proiect al Ministerului Tineretului, de instruire la distanță, implementat tot de Asociația Tainerilor Europeni printr-un sistem de video-conferințe. Pentru anul acesta au fost alocate resurse bugetare în valoare de 150 de mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău