50 % din bogăția lumii aparține unui procent de 1% din populație

  • 21 Ianuarie 2014 10:50
50 % din bogăția lumii aparține unui procent de 1% din populație

Aproape jumătate din bogăția lumii aparține unui procent de 1% din populație, care deține la un loc 110 trilioane de dolari, potrivit unui raport ale cărui concluzii au fost publicate luni de organizația umanitară Oxfam, anunță EFE.

Raportul, publicat luni, arată că, în condițiile în care 46% din bogăția lumii se adună în mâinile unei minorități, acest nivel de inegalitate fără precedent amenință cu 'perpetuarea diferențelor dintre bogați și săraci până ce acestea vor deveni ireversibile'.

În plus, 18,5 trilioane de dolari au fost semnalați drept nedeclarați sau prezenți în bănci din țări cu impozite mici, astfel că, de fapt, este mult mai ridicat nivelul real al concentrării bogăției în mâinile unei minorități, mai arată raportul Oxfam.

Numai anul trecut, 210 noi persoane s-au alăturat clubului miliardarilor, format de 1.426 de indivizi, care adună o bogăție totală de 5,4 trilioane de dolari.

Oxfam critică faptul că, astfel, concentrarea masivă a resurselor economice în mâinile unei minorități provoacă 'răpirea politicii', întrucât guvernele ajung astfel să deservească o elită bogată cu 'politici fiscale nedrepte, practici corupte și luând cu forța veniturile naturale ale cetățenilor'.

În acest sens, Oxfam semnalează și că măsurile de austeritate nu au făcut decât să adâncească breșa inegalității în Europa, unde averea celor mai bogate zece persoane depășește costul total al măsurilor de stimulare a economiilor, aplicate în UE între 2008 și 2010.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău