5 ani de la constituirea primei coaliții pro-europene de la Chișinău

  • 08 August 2014 14:45
5 ani de la constituirea primei coaliții pro-europene de la Chișinău

Astăzi se împlinesc cinci ani de la constituirea primei coaliții pro-europene de la Chișinău.

Pe parcursul acestei perioade, au existat trei alianțe de guvernare care susțin că au reușit să apropie Republica Moldova de UE. În același timp, perioada a fost marcată de conflicte și crize politice, cele mai mari fiind cele din interiorul alianțelor. 

Prima Alianță pentru Integrare Europeană (AIE) a fost formată de Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PDM) și Alianța Moldova Noastră (AMN)  în contextul unei crize politice fără precedent în Republica Moldova după alegerile din aprilie 2009 și protestele violente care au urmat. Pentru că nu s-a reușit alegerea șeful statului, la 28 noiembrie 2010 au avut noi alegeri anticipate și s-a format Alianța pentru Integrare Europeană II. La 16 martie 2012 a fost ales Nicolae Timofti în funcția de președinte, dar la începutul anului 2013 s-a iscat o nouă criză politică în interiorul Alianței care s-a soldat desființarea acesteia, cu demiterea guvernului și a conducerii parlamentului. La 30 mai 2013 a fost creată Coaliția Pro-europeană, care a votat un nou guvern în frunte cu Iurie Leancă, iar Igor Corman a fost ales în funcția de șef al legislativului.

Realizarea principală a celor trei alianțe a fost apropierea substanțială de Uniunea Europeană, în principal prin obținerea regimului liberalizat de vize și semnarea Acordului de asociere, susține analistul Arcadie Barbăroșie. Mai pot fi trecute la realizări, reformele din educație și cea a poliției, activitatea Ministerului de Externe și creșterea economică substanțială, în pofida crizei economice, dar totuși, așteptările cetățenilor au fost mai mari, consideră Arcadie Barbăroșie.

Referindu-se la perspectivele politice de după alegerile parlamentare, Arcadie Barbăroșie a remarcat că, potrivit sondajelor, există o balanță între partidele pro-europene și cele pro-estice, dar că indiferent de care partidă va câștiga, următoarea guvernare, cel mai probabil, va fi de asemenea de coaliție.

Amintim că alegerile parlamentare se vor desfășura la 30 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău