49 de soldați armeni au fost uciși în confruntările cu Azerbaidjanul

  • 13 Septembrie 12:38
49 de soldați armeni au fost uciși în confruntările cu Azerbaidjanul

Armenia a anunțat marți, 13 septembrie, că cel puțin 49 dintre soldații săi au fost uciși în confruntările de la granița cu Azerbaidjanul, după o escaladare bruscă a ostilităților care a determinat marile puteri să facă apel la reținere, anunță Reuters.

Premierul armean Nikol Pashinyan a acuzat Azerbaidjanul că a atacat orașele armenești pentru că nu dorește să negocieze statutul Nagorno-Karabah, o enclavă care se află în interiorul Azerbaidjanului, dar care este populată în principal de etnici armeni.

Armenia și Azerbaidjan au convenit marți dimineață o încetare a ostilităților în regiunea Nagorno-Karabah, însă înțelegerea a fost încălcată după numai câteva minute, au anunțat media azere, potrivit Reuters și AFP.

Un acord de încetare a focului a intrat în vigoare la orele locale 09:00 (05:00 GMT), potrivit relatărilor de presă și unei surse care a solicitat anonimatul, dar media azere au informat că acordul a fost încălcat la scurt timp.

Pe de altă parte, miniștrii apărării din Rusia și Armenia, Serghei Șoigu și Suren Papikian, au discutat marți dimineață și au decis "să ia măsurile necesare pentru a stabiliza situația" la frontiera armeano-azeră, a declarat Ministerul Apărării armean, citat de Interfax.

Situația de la granița armeano-azeră a fost analizată marți și într-o convorbire telefonică între premierul Armeniei, Nikol Pașinian, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

În timpul convorbirii, șeful executivului armean a acuzat Azerbaidjanul de escaladarea tensiunilor legate de regiunea Nagorno-Karabah.

De partea sa, Charles Michel a afirmat că Uniunea Europeană este "pregătită să facă eforturi pentru a preveni escaladarea suplimentară" a violențelor. El a subliniat că nu există "nicio alternativă la pacea și stabilitatea în regiune".

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a cerut marți Armeniei să renunțe la "provocările" la adresa Azerbaidjanului.

"Armenia ar trebui să înceteze provocările și să se concentreze pe negocierile de pace și pe cooperarea" cu Baku, a declarat șeful diplomației turce pe Twitter.

Conflictul mocnit a scaladat spontan

Armenia și Azerbaidjan au anunțat marți confruntări de amploare la graniță, soldate cu victime, în cea mai recentă izbucnire de violență între cele două țări.

Potrivit Interfax, premierul armean Nikol Pașinian a anunțat în parlamentul de la Erevan că cel puțin 49 de soldați armeni și-au pierdut viața în noile confruntări cu Azerbaidjanul, precizând că luptele continuă.

Schimburi frecvente de focuri de armă au fost raportate de-a lungul frontierei comune de la sfârșitul războiului din 2020 dintre Erevan și Baku din cauza regiunii Nagorno-Karabah.

Ministerul Apărării azer a acuzat Armenia de "acte subversive pe scară largă" în apropierea districtelor Dașkasan, Kelbajar și Lașin de la graniță, adăugând că pozițiile armatei sale "au fost atacate, inclusiv cu mortiere".

Săptămâna trecută, Erevanul a acuzat Azerbaidjanul de uciderea unuia dintre soldații armeni într-un schimb de focuri la frontieră.

Cele două țări vecine au purtat două războaie - în anii '90 și în 2020 - în regiunea Nagorno-Karabah, enclavă azeră populată majoritar de etnici armeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:3,6 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău