47 de grade Celsius. Valul record de caniculă din sud-estul Europei și Orientul Apropiat ridică întrebarea ce ne așteaptă la vară

  • 19 Mai 08:40
47 de grade Celsius. Valul record de caniculă din sud-estul Europei și Orientul Apropiat ridică întrebarea ce ne așteaptă la vară

Din Grecia până în Israel, trecând prin Cipru și Turcia, țările din sud-estul Europei și din Orientul Apropiat se sufocă din cauza unui val de căldură timpurie la care trebuie să se adapteze locuitorii încă afectați de măsurile de izolare, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cu peste 40 de grade în Cipru, Creta (Grecia) și zonele de țărm din Turcia, până la 47 de grade Celsius la granițele Israelului și Iordaniei, în această regiune a lumii, obișnuită cu veri călduroase, au fost doborâte recordurile pentru luna mai, potrivit institutelor naționale de meteorologie

După sudul Italiei, unde au fost înregistrate 39 de grade în Sicilia la sfârșitul săptămânii trecute, valul de căldură s-a resimțit și în Heraklion, în Creta, cu 41,1 grade Celsius sâmbătă, valoare ce nu a mai fost consemnată în această regiune în luna mai de o jumătate de secol, potrivit Institutul de Meteorologie din Atena.

În Grecia continentală, mercurul a ajuns, de asemenea, la 40 de grade Celsius.

Nu toată lumea s-a putut îndrepta, însă, spre plajă din cauza măsurilor de izolare asociate pandemiei de COVID-19.

În Grecia, deschiderea plajelor amenajate a fost așteptată cu nerăbdare din cauza caniculei și au fost puse în aplicare măsuri de siguranță, precum distanța de patru metri între umbrele.

Spre est, în Cipru, unde accesul pe plaje rămâne interzis - este permisă doar îmbăierea în mare - 49 de persoane au fost amendate duminică pentru prezența prelungită pe nisipul fin. Pe insulă, duminică s-a stabilit un nou record de căldură, cu 42,5 grade Celsius la umbră, în Paphos (sud-vest). O alertă meteorologică rămâne în vigoare luni.

Turcia a cunoscut cel mai călduros weekend din luna mai din ultimii 75 de ani, potrivit televiziunii publice TRT. Valorile de temperatură au depășit 40 de grade Celsius în Antalya. Zeci de milioane de turci sunt afectați în prezent de măsuri stricte de izolare, cu excepția persoanelor peste 65 de ani, care au putut ieși duminică afară, în intervalele orare ajustate din cauza căldurii. În Istanbul, unii au profitat de ocazie pentru a se răcori în apele Bosforului.

În Orientul Apropiat, temperaturile caniculare sunt înregistrate în mod obișnuit la sfârșitul primăverii. Însă, ''anul acesta, diferența o face durata acestui episod - o săptămână - cu temperaturi de până la 37 de grade Celsius'', a indicat duminică directorul departamentului de meteorologie al aeroportului Beirut, Abdel Rahmane al-Zawawi.

În Liban, locuitorii nu au posibilitatea de a se răcori în mare - toate plajele sunt închise, iar forțele de ordine au vegheat duminică la respectarea regulilor.

Accesul pe plaje este interzis și în Israel. Însă, duminică, când Guvernul a câștiga în cele din urmă încrederea Parlamentului după mai bine de un an de criză politică, zona de litoral din Tel Aviv, unde au fost înregistrate 40 de grade Celsius, a fost aglomerată.

Potrivit prognozelor, acest val de caniculă va continu

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
0
Ninsoare ușoară
Umiditate:87 %
Vint:3,1 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
1
Fri
7
Sat
8

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău