46 de școli vor fi renovate pentru a asigura standarde de eficiență energetică

  • 14 Mai 13:43
46 de școli vor fi renovate pentru a asigura standarde de eficiență energetică

Un număr de 46 de școli din întreaga țară vor fi renovate cu suportul financiar al partenerilor externi pentru a asigura standardele de eficiență energetică. Membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană au aprobat avizele consultative pentru inițierea negocierilor unor acorduri de grant și de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, informează Moldpres.

Valoarea asistenței financiare constituie 54,5 milioane de dolari. 4,5 milioane vor fi oferite sub formă de grant pentru asistență tehnică și suport pentru implementarea proiectului, iar restul sumei va fi acordată în credit.

Cea mai mare parte din sumă, 35 de milioane de dolari, va fi folosită pentru renovarea a 46 de școli. Astfel, vor fi făcute lucrări pentru asigurarea eficienței energetice – izolarea termică a pereților și a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemului de încălzire interioară și eficientizarea sistemului de iluminat interior, precum și instalarea pompelor de căldură, colectoarelor solare termice și panouri fotovoltaice pe acoperișurile existente ale clădirilor, cu condiția demonstrării fezabilității tehnico-economice a acestor tehnologii.

De asemenea, 15 milioane de dolari vor fi alocate pentru modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Chișinău. Mai exact, vor fi instalate până la 250 de puncte termice individuale la nivelul clădirilor și vor fi reconfigurate rețelele de alimentare cu energie termică din cadrul sistemului centralizat.

Proiectul va fi implementat până în anul 2029. Maturitatea împrumutului, perioada de grație și rata dobânzii vor fi variabile și vor fi stabilite ulterior. Din partea Republicii Moldova, negocierile vor fi făcute de o echipă din care fac parte reprezentanți ai Cancelariei de Stat, ai Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Mediului, ai IP Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii, ai IP Centrul Național pentru Energie Durabilă, ai Agenției Proprietăți Publice și ai S.A. „Termoelectrica’’.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău