46 de evenimente culturale vor fi organizate în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești din acest an

  • 07 Septembrie 11:28
46 de evenimente culturale vor fi organizate în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești din acest an

Ediția din acest an a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești se va desfășura sub genericul „Conexiuni Europene”. Publicul din Chișinău va avea ocazia să vadă spectacole, inclusiv în premieră, prezentate de teatrele de la București, Iași, Craiova, Cluj, Târgu Mureș, să participe la conferințe premiere, lansări de carte și întâlniri cu oameni de cultură, transmite Radio Chișinău.

În cadrul festivalului vor fi organizate 46 de evenimente culturale: spectacole ale teatrelor de pe ambele maluri ale Prutului, care vor fi jucate în săli, dar și aer liber, audiții de spectacole radiofonice, 6 premiere, dar și conferințe, lansări de carte și întâlniri cu figuri emblematice din lumea teatrului românesc, precum Victor Rebenciuc, Mariana Mihuț, Emil Boroghină, Virgil Ogășanu, Ana Blandiana, Matei Vișniec, Gigi Căciuleanu și Ludmila Patlanjoglu.

Publicul de la Chișinău va putea merge la spectacole apreciate și premiate la festivaluri, precum „Antologia dispariției”, în regia lui Radu Afrim, cel mai bun spectacol din acest an, și „La câțiva oameni distanță de tine”, după texte de Dan Coman, care a obținut un premiu special la gala UNITER. La spectacolul „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare,  în regia lui Andrei Șerban, vor evolua pe scenă doi actori premianți ai galei UNITER.

De asemenea, vor avea loc două spectacole marca Silviu Purcărete – „O tragedie veninoasă” după Thomas Middleton și „Gertrude” de Radu F.Alexandru. Va fi pus în scenă și spectacolul „Neisprăvita”, în regia unuia dintre fondatorii teatrului profesionist ucrainean, actorul și regizorul Ivan Karpenko-Kary.

Și premiera „Grădina de sticlă”, o adaptare scenică a romanului eponim de Tatiana Țîbuleac, în regia lui Petru Hadârcă, figurează pe agenda festivalului.

Tot în cadrul acestei ediții, poeta Ana Blandiana va susține conferința „Memoria crimelor comunismului și traumelor care ne marchează identitatea”, iar dramaturgul Matei Vișniec – conferința „Identități lingvistice multiple: identitate europeană comună”.

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, care va avea loc în perioada 10-22 septembrie, pentru al patrulea an consecutiv se desfășoară sub patronajul președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:8,75 m/s
Tue
21
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
20
Arhivă Radio Chișinău