40 de meșteri populari de pe ambele maluri ale Prutului vor fi prezenți la Festivalul Tradițiilor Românești. Evenimentul începe astăzi, 12 mai, la Grădina Botanică / Intrarea este liberă

  • 12 Mai 2023 14:39
40 de meșteri populari de pe ambele maluri ale Prutului vor fi prezenți la Festivalul Tradițiilor Românești. Evenimentul începe astăzi, 12 mai, la Grădina Botanică / Intrarea este liberă

Un Festival al Tradițiilor Românești este inaugurat, astăzi, 12 mai, în premieră la Chișinău. Evenimentul va începe la ora 17.00, la Grădina Botanică din Capitală și va dura până pe 14 mai. Evenimentul va reuni 40 de meșteri populari de pe ambele maluri ale Prutului care vor familiariza publicul cu arta olăritului, țesutului, picturii pe sticlă, picturii pe lemn etc., scrie Radio Chișinău.

Cel mai amplu eveniment consacrat artei populare românești în Rep. Moldova va fi inaugurat la Grădina Botanică din Chișinău și va dura de astăzi până duminică. Accesul publicului este gratuit, iar vizitatorii vor putea participa la diverse ateliere de familiarizare cu tehnicile tradiționale, cum ar fi vopsirea pe materiale naturale,  ateliere de țesut covoare și prosoape, ateliere de tors, precum și de confecționare a pălăriilor și măștilor tradiționale românești, a spus secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu:

„Va fi cel mai mare și cel mai amplu eveniment de acest fel care a avut loc la Chișinău până acum. Vom aduce meșteri și artiști din toate zonele istorice ale României și din Rep. Moldova. Publicul va putea să se familiarizeze cu ateliere de lucru la olărit, la țesut, la sculptat în lemn, la pictură pe sticlă, pictură pe lemn. Vor fi un număr de aproximativ de 40 de meșteri și fiecare va avea câte un atelier de transmis ceva mai departe ca să spunem așa”, spune Adrian Dupu.

Tradițiile românești se vor împleti cu tehnologiile moderne cu ajutorul cărora participanții vor „vizita” zone istorice din România și Republica Moldova, vor picta pe o tablă interactivă de ultima generație și vor sculpta, secundați de imprimante 3D și stilouri 3D, a spus secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Rep. Moldova, Adrian Dupu.

„Vom îmbina trecutul cu prezentul, cu viitorul, cu modernismul. Pentru că vom avea posibilitatea să descoperim tradițiile prin resurse moderne tehnologice. Vom avea roboți, vom avea realitate virtuală prin care oamenii vor putea să viziteze, practic, virtual, locuri din România”, a menționat Adrian Dupu.

Festivalul Tradițiilor Românești deschide Programul aniversar „Ciprian Porumbescu” la Chișinău, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului de la București, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:19 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău