34 de elevi din Rezina au fost intoxicaţi din nou cu insecticide

  • 10 Martie 2016 13:58
34 de elevi din Rezina au fost intoxicaţi din nou cu insecticide

Aproape jumătate din cei 20 de elevi din raionul Rezina, care s-au intoxicat cu insecticide săptămâna trecută, au ajuns din nou la spital.

În liceul din satul Cuizăuca, a avut loc o nouă intoxicaţie în masă, după ce elevii au intrat în aceeaşi încăpere. În prezent în total sunt internaţi 34 de copii.

Solicitată de IPN, directoarea spitalului raional, Nina Postu, a declarat că starea copiilor este grav-medie. Elevii au fost internaţi cu simptome de cefalee, greţuri, vomă şi dureri în regiunea epigastrică. „Situaţia după tratament s-a ameliorat vădit, copiii la moment se simt bine. Doar un copil avem mai grav, cu pneumonie bilaterală, care a fost descoperită în paralel. Se consideră că au fost zile de vacanţă şi a fost aerisire necorespunzătoare şi la primele ore după ce au intrat copiii în şcoală în prima zi de ore, din nou s-au simţit mai prost”, a menţionat Nina Postu.

Ministerul Sănătăţii menţionează într-un comunicat de presă că instituţia de învăţământ şi-ar fi reluat activitatea într-o perioadă de timp prea scurtă, iar încăperile  nu au fost supuse tuturor măsurilor de expertiză, aerisire şi dezinfectare. „Astfel, din cauza lipsei de comunicare, dar şi de profesionalism, atât a responsabililor pentru identificarea şi înlăturarea cauzei intoxicaţiei, cât şi a celor care au permis deschiderea instituţiei de învăţământ, fără a avea o autorizaţie de la Centrul de Sănătate Publică din Rezina, a avut de suferit un nou grup de copii”, se spune în comunicat.

Ministerul menţionează că toţi responsabilii de comiterea acestor erori, vor fi aspru sancţionaţi. Totodată, printr-un ordin al ministrului sănătăţii va fi demis medicul-şef al Centrului de Sănătate Publică din Rezina.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, intoxicaţiile au survenit după ce un elev a spart un flacon cu insecticid de tip B-58 în sala de festivităţi a liceului. După primul caz de intoxicaţie, toţi elevii au fost externaţi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chişinău
17,45 °C
cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,6 m/s
Thu
16 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C
Sun
17 °C
Mon
16 °C

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2894 -0.0890
USD 17.5096 -0.0505
RON 4.0582 -0.0142
UAH 0.7104 -0.0027
RUB 0.2718 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău