31 de ani de la semnarea Acordului de încetare a focului în războiul moldo-rus de la Nistru | Ion Manole: „Acel acord a fost o piatră legată de gâtul Rep. Moldova, o ancoră care ne-a ținut în loc”

  • 21 Iulie 2023 13:32
31 de ani de la semnarea Acordului de încetare a focului în războiul moldo-rus de la Nistru | Ion Manole: „Acel acord a fost o piatră legată de gâtul Rep. Moldova, o ancoră care ne-a ținut în loc”

La peste trei decenii de la încetarea războiului de la Nistru, acordul semnat la 21 iulie 1992, la Moscova, de președintele Republicii Moldova de atunci, Mircea Snegur, și președintele Federației Ruse, Boris Elțîn, deși a pus capăt vărsării de sânge, rămâne ca o piatră legată de picioarele Rep. Moldova, în calea ei de dezvoltare. În opinia directorului Promo-LEX, Ion Manole, exprimată la emisiunea DOSAR TRANSNISTREAN de la Radio Chișinău, la acel moment nu exista o altă soluție, dar Chișinăul a comis foarte multe greșeli după semnarea acelui acord.

Consecințele războiului după 31 de ani se rezumă la stagnarea dezvoltării Republicii Moldova. Prin războiul de pe Nistru, Federația Rusă și-a dorit ca Rep. Moldova să rămână săracă, lucru pe care l-a obținut, spune Ion Manole.

În opinia lui, cea mai mare problemă a autorităților de la Chișinău după semnarea Acordului de încetare a focului a fost acceptarea părții transnistrene în formatul de pacificatori. Astfel, pas cu pas, regiunea transnistreană a obținut, într-un fel, acceptarea de către Chișinău a Tiraspolului ca parte egală în dialog, ceea ce este nefiresc pentru o astfel de situație.

 „Acel acord a fost o piatră legată de gâtul Rep. Moldova, o ancoră care ne-a ținut în loc. Nu am putut face nici măcar un pas înainte. Federația Rusă a știut foarte bine ce își dorește prin acel acord și practic a obținut În urma semnării acestui acord foarte multe situații au fost schimbate, perversate, pentru că în acel document original semnat, nu figura regiunea transnistreană, Transnistria cu atât mai mult. Nu a fost semnat de către Smirnov care reprezenta chipurile acea regiune. Ulterior, am văzut cum a apărut pas cu pas și aceste elemente”, a spus Ion Manole.

Directorul Promo-LEX Ion Manole admite că în anul 1992 o altă soluție mai bună decât semnarea acordului de încetare a focului nu exista, însă, în opinia sa, autoritățile de la Chișinău, au greșit pașii întreprinși după semnarea documentului.

„Imediat după oprirea focului, în septembrie 1992, a fost creată o comisie interministerială, intrguvernamentală cu Federația Rusă privind condițiile și termenii de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Rep. Moldova. De acolo au fost comise foarte multe greșeli. Noi nu știm dacă au fost comise cu intenție, din lipsă de profesionalism, prin corupere sau alte metode, dar reprezentanții Chișinăului au dat-o în bară serios”, a declarat Ion Manole.

Semnarea acordului de încetare a focului la 21 iulie 1992 a avut loc în contextul implicării masive a Armatei a 14-a a Federației Ruse cu armament greu în atacuri sângeroase asupra părții moldovene în timpul războiului de la Nistru. Acele evenimente au determinat Chișinăul să accepte un acord de încetare a focului în condițiile impuse de Moscova, care ulterior și-a atribuit rolul de mediator, pacificator și garant în soluționarea conflictului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău