31 August 1989 | Cum au cucerit basarabenii dreptul să vorbească Limba Română, dar nu și în Constituție
-
31 August 2019 09:37
Astăzi se împlinesc 30 de ani de la proclamarea limbii române ca limbă oficială în stat și revenirea la alfabetul latin, eveniment care avea loc la 31 august 1989. Din 1990, în această zi este sărbătorită Limba Română, însă denumirea corectă a limbii oficiale nu se regăsește și în Constituția R. Moldova, votată în 1994.
8Sărbătoarea limbii române este strâns legată de procesele de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut. Primele drepturi cerute de basarabeni la mitingurile din perioada perestroikăi gorbacioviste au fost declararea limbii române drept limbă de stat și revenirea la alfabetul latin.
La 31 august 1989, Sovietul Suprem, adică Parlamentul a ceea ce pe atunci era încă Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, adoptă legea care decreta limba română, numită în document ”moldovenească”, drept limbă de stat. Concomitent se votează și trecerea de la grafia chirilică, introdusă în uz odată cu ocupația sovietică din 1940, la alfabetul latin.
Începând cu 1990, 31 august a fost declarată sărbătoare a Limbii Române și marcată în fiecare an în Republica Moldova, cu mai mult sau mai puțin fast, în funcție de opțiunile geopolitice ale partidelor care s-au aflat la guvernare de-a lungul celor 28 de ani de independență.
Limba română a fost consfințită la limbă de stat și în Declarația de Independență, votată de Parlament la 27 august 1991.
În 1994 însă, Parlamentul de la Chișinău, condus de agrarieni, a schimbat denumirea oficială a limbii române în ”limbă moldovenească”. În 1996, președintele de atunci, Mircea Snegur a avut o încercare de a readuce lucrurile la normalitate, inițiativă respinsă pe motiv că ar încuraja expansionismul românesc.
Începând cu 2013, Ziua Limbii Române este marcată și în România.
Controversele legate de denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova continuă și astăzi.
Constituția mai păstrează noțiunea de limbă moldovenească, deși Curtea Constituțională a decis, la 5 decembrie 2013, că denumirea corectă este cea de limbă română. Toate astea în condițiile în care limba rusă mai joacă încă un rol important în Republica Moldova, în special în mass-media dominată de posturi rusești.