30 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci în ultima săptămână. Recomandările medicilor

  • 25 Iulie 2018 16:55
30 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci în ultima săptămână. Recomandările medicilor

30 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci în ultima săptămână, transmite MOLDPRES.

Purtătorul de cuvânt al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Diana Blănaru, a precizat pentru agenţie că, din numărul total de persoane, 25 sunt maturi, iar cinci sunt copii.

„În urma intoxicațiilor, toate persoanele au fost internate în spital. Cazurile au avut loc în zonele de nord și centru ale țării. Este vorba de: Edineț, Briceni, Râșcani, Strășeni, Ialoveni, Călărași și Chișinău. În ultima săptămână, nu a fost înregistrat nici un caz de deces”, a spus Blănaru.

Acum două săptămâni, o familie din Florești și-a pierdut doi copii, de patru și opt ani, în urma unei intoxicații cu ciuperci. Cei doi copii, dar şi mama lor au ajuns la spital după ce au mâncat ciuperci găsite în pădure. Mama copiilor a fost internată la spitalul „Sfânta Treime” din capitală. Reprezentanta Serviciului de presă al instituției medicale, Alina Siroșenco, a specificat că „femeia a fost externată vineri, 20 august, starea acesteia fiind stabilă”.

Medicii îndeamnă cetăţenii să evite consumul de ciuperci de pădure şi să procure ciupercile doar din magazine specializate sau direct din sere. „Copiii nu trebuie să culeagă ciuperci și este o greşeală enormă strângerea ciupercilor bătrâne. De asemenea, nu trebuie culese ciuperci din zonele poluate pentru că acestea au proprietatea de a acumula substanţele toxice”, a afirmat Nicolae Gurschi, medic-şef în cadrul Secţiei Toxicologie la spitalul „Sfânta Treime”.

Dacă după consumul de ciuperci apar semnele unei intoxicaţii, cetăţenii trebuie să solicite imediat Serviciul 112 şi să evite autotratamentul. Specialiştii anunţă că semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi pot apărea în termen de 15 minute de la consum sau după 12 ore. Intoxicaţiile, la care simptomele apar în minim 15 minute, se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. În formele severe de intoxicaţie se instalează insuficienţa hepato-renală și coma cu evoluţie fatală.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chişinău
17,45 °C
cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,6 m/s
Thu
16 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C
Sun
17 °C
Mon
16 °C

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2894 -0.0890
USD 17.5096 -0.0505
RON 4.0582 -0.0142
UAH 0.7104 -0.0027
RUB 0.2718 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău