30 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci în ultima săptămână. Recomandările medicilor

  • 25 Iulie 2018 16:55
30 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci în ultima săptămână. Recomandările medicilor

30 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci în ultima săptămână, transmite MOLDPRES.

Purtătorul de cuvânt al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Diana Blănaru, a precizat pentru agenție că, din numărul total de persoane, 25 sunt maturi, iar cinci sunt copii.

„În urma intoxicațiilor, toate persoanele au fost internate în spital. Cazurile au avut loc în zonele de nord și centru ale țării. Este vorba de: Edineț, Briceni, Râșcani, Strășeni, Ialoveni, Călărași și Chișinău. În ultima săptămână, nu a fost înregistrat nici un caz de deces”, a spus Blănaru.

Acum două săptămâni, o familie din Florești și-a pierdut doi copii, de patru și opt ani, în urma unei intoxicații cu ciuperci. Cei doi copii, dar și mama lor au ajuns la spital după ce au mâncat ciuperci găsite în pădure. Mama copiilor a fost internată la spitalul „Sfânta Treime” din capitală. Reprezentanta Serviciului de presă al instituției medicale, Alina Siroșenco, a specificat că „femeia a fost externată vineri, 20 august, starea acesteia fiind stabilă”.

Medicii îndeamnă cetățenii să evite consumul de ciuperci de pădure și să procure ciupercile doar din magazine specializate sau direct din sere. „Copiii nu trebuie să culeagă ciuperci și este o greșeală enormă strângerea ciupercilor bătrâne. De asemenea, nu trebuie culese ciuperci din zonele poluate pentru că acestea au proprietatea de a acumula substanțele toxice”, a afirmat Nicolae Gurschi, medic-șef în cadrul Secției Toxicologie la spitalul „Sfânta Treime”.

Dacă după consumul de ciuperci apar semnele unei intoxicații, cetățenii trebuie să solicite imediat Serviciul 112 și să evite autotratamentul. Specialiștii anunță că semnele intoxicației diferă în funcție de tipul de ciuperci consumate și pot apărea în termen de 15 minute de la consum sau după 12 ore. Intoxicațiile, la care simptomele apar în minim 15 minute, se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundentă, lăcrimare, micșorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpirații. În formele severe de intoxicație se instalează insuficiența hepato-renală și coma cu evoluție fatală.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău