30 de mii de familii vulnerabile din R. Moldova vor beneficia de vouchere pentru becuri LED, în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice”

  • 26 Martie 14:56
30 de mii de familii vulnerabile din R. Moldova vor beneficia de vouchere pentru becuri LED, în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice”

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) a anunțat astăzi, 26 martie, începerea unei noi sesiuni de distribuire a voucherelor gratuite pentru 30.000 de familii vulnerabile pentru becuri LED, în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice”.

Voucherele în valoare de 500 de lei pentru achiziționarea becurilor economice vor fi distribuite consumatorilor înregistrați în sistemul informațional compensatii.gov.md și a căror vulnerabilitate energetică a fost una foarte ridicată.

Potrivit AEE, prioritatea în selecția beneficiarilor este acordată familiilor cu cel puțin un copil, numărul copiilor fiind un factor determinant. De asemenea, consumul de energie electrică este luat în considerare în procesul de selecție.

În sesiunile anterioare ale programului, au fost distribuite deja 32 846 vouchere destinate achiziționării de becuri LED și pentru achiziționarea de echipamente mari. Astfel, în total, familiile vulnerabile au achiziționat cu ajutorul voucherelor 5044 de electrocasnice mari și aproape 222 416 becuri de tip LED.

Conform estimărilor, o familie poate economisi aproximativ 1618 lei pe an la factura de energie electrică doar prin înlocuirea becurilor incandescente cu cele economice de tip LED. Economia anuală în urma înlocuirii unui singur bec incandescent de 60W cu un bec LED de 7W este de 323 lei.

Cu un buget total estimat la 5,8 milioane de dolari, programul „Rabla pentru electrocasnice acordă sprijin financiar, sub formă de vouchere, de până la 80% din costul unui frigider, aragaz electric sau mașină de spălat rufe. Beneficiarii vor contribui cu 20% din valoarea echipamentului. În plus, pentru a beneficia de voucher, beneficiarul trebuie să predea un produs electrocasnic uzat de același tip. Voucherele pentru becurile LED vor fi oferite gratuit, fără contribuție personală.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” este gestionat de PNUD Moldova în colaborare cu Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
19
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău