30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

  • 06 Iunie 2019 19:40
 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Parlamentul german a adus joi un omagiu curajului manifestat de mișcarea pentru drepturi civile din fosta Republică Democrată Germană (RDG) care a condus la o revoluție pașnică în statul comunist în urmă cu 30 de ani, relatează dpa, preluat de AGERPRES.

"Zidul Berlinului nu a căzut pur și simplu, ci a fost doborât prin acțiune", a declarat expertul guvernamental în problemele Germaniei de Est, Christian Hirte, în cadrul unei sesiuni plenare a Bundestagului (camera inferioară a parlamentului german).

Cetățenii din Germania de Est au luptat cu succes pentru libertate și democrație și acest "eveniment al secolului" merită să fie apreciat, a subliniat Hirte, reamintind protestele care au luat amploare în 1989 și care au culminat cu căderea Zidului Berlinului la 9 noiembrie.

El a mai amintit că în vara anului 1989 nu era deloc clar ce se va întâmpla în Germania de Est. "Democrația și unitatea nu au venit de la sine. Realizarea lor s-a făcut cu sacrificiu personal și cu cel al familiilor'', a spus el.

Germania datorează respect și recunoștință militanților curajoși din Germania de Est, a menționat Christian Hirte. Dietmar Woidke, ministru-președinte al landului Brandenburg, a apreciat de asemenea că diferențele dintre statele estice și cele occidentale persistă, dând ca exemplu pensiile și salariile. Aceste diferențe trebuie să fie eliminate, a spus el.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău