3 septembrie, Ziua Armatei Naționale

  • 03 Septembrie 2013 13:42
3 septembrie, Ziua Armatei Naționale

Armata Națională sărbătorește marți, 3 septembrie, 22 de ani de la fondare.

Republica Moldova va avea, peste 3 ani, armată profesionistă, formată integral din militari în bază de contract, a declarat astăzi ministrul Apărării, Vitalie Marinuță.

La cea de-a 22-a aniversare de la fondarea Armatei Naționale, ministrul Apărării a menționat că militarii moldoveni au intervenit de-a lungul anilor la gestionarea calamităților naturale, la dezamorsarea a sute de mii de obiecte explozibile și în cadrul mai multor operațiuni internaționale. 

Jumătate dintre militarii Armatei Naționale sunt, în prezent, angajați în bază de contract, iar ceilalți sunt militari în termen, a afirmat ministrul Apărării, Vitalie Marinuță. Modernizarea și reformarea armatei depinde, însă de mijloacele financiare alocate de stat și de decizia politică a guvernării, a declarat ministrul Apărării.

În context, Vitalie Marinuță a menționat că este necesară o colaborare mai activă cu Alianța Nord Atlantică.

Militarii prezenți la manifestațiile publice, organizate cu ocazia Zilei Armatei Naționale, spun că este necesară modernizarea forțelor armate și dotarea lor cu tehnică performantă. Colonelul în rezervă, Gheorghe Popa, și generalul de brigadă în rezervă, Vasile Grosu.

Acțiunile festive au început în dimineața zilei cu un tedeum la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din capitală. Au avut loc depuneri de flori la statuia lui Ștefan cel Mare din centrul capitalei, la monumentul ”Maica Îndurerată”, dedicat celor căzuți în războiul de la Nistru și la mormintele militarilor de la Cimitirul Central și Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău