3 luni până la trecerea la televiziunea în format digital

  • 10 Martie 2015 18:38
3 luni până la trecerea la televiziunea în format digital

Peste 70 la sută din populația Republicii Moldova ar putea rămâne din 17 iunie fără posibilitatea de a recepționa programele TV, odată cu obligativitatea trecerii de la televiziunea analogică la cea digitală.

Dar și acest termen ar putea fi amânat, în condițiile în care programul de tranziție la televiziunea digitală elaborat de Guvern nu a fost deocamdată aprobat. Un alt impediment ar fi costul mare al convertoarelor, pe care nu toți consumatorii de programe TV ar fi dispuși să-l procure.

Au mai rămas 3 luni până când Republica Moldova ar trebui să treacă de la televiziunea terestră în format analogic la cea digitală, însă la moment nu există reglementări legale în această privință. Programul de tranziție la televiziunea digitală, elaborat de Guvern, nu este încă adoptat, explică oficiali de la Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Mai mult, aceștia nu exclud faptul că din această cauză termenul limită, programat pentru 17 iunie ar putea fi amânat. Tehnic însă, Republica Moldova este gata pentru tranziție, consideră  ministrul, Pavel Filip. 

„Tehnic suntem gata pentru trecerea la televiziunea digitală. Urmează să mai avem discuții pentru că mai există câteva puncte sensibile, ca de exemplu costul convertoarelor, interferențele de semnal care pot apărea din data de 17 iunie. Odată ce vor fi puse toate punctele pe ”i”astfel ca să nu existe aceste interferențe, va fi asigurată și condiția trecerii la o televiziune digitală”, a declarat Pavel Filip.

Și experții media se arată sceptici în privința respectării termenului de trecere de la televiziunea analogică la cea digitală. Potrivit directorului executiv al Asociației Presei Electronice din Moldova, Ion Bunduchi, Acordul regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră semnat în 2006 la Geneva și de Republica Moldova, are o prevedere care permite unor țări  subdezvoltate să prelungească acest termen până în 2018. Se pare că Moldova, cel mai probabil, se va alătura țărilor din Asia și Africa, a menționat Ion Bunduchi.

„Moldova nu va reuși să facă acest lucru deoarece până astăzi nu avem adoptat de către Guvern programul de tranziție de la televiziunea analogică la cea digitală terestră. Dat fiind că Moldova nu s-a pregătit suficient pentru tranziție, s-ar putea întâmpla ca să ne aliniem la țările din Africa și Asia ca să întârziem cu această tranziție”, a mărturisit Ion Bundichi.

Președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dinu Ciocan este mai optimist. Potrivit lui, la moment CCA așteaptă doar să fie aprobate modificările la Codul Audiovizualului, pentru a avea posibilitatea de a acorda licențe posturilor TV care doresc să emită prin rețelele digitale.

„Suntem încă în așteptarea aprobării unor documente extrem de importante. Așteptăm să fie adoptate modificările la Codul Audiovizualului care sunt necesare pentru a oferi pârghii CCA de a elibera licențe pentru retransmisia semnalului în regim digital”, a declarat Dinu Ciocan.

Programul televiziune digitală terestră prevede construirea a 3 rețele multiplexe cu acoperire națională, dintre care a fost finalizat și testat doar unul. Pe fiecare multiplex urmează a fi stocate câte 15 posturi TV. Multiplexele, proprietate a statului, se vor oferi spre gestiune persoanelor juridice în baza unui concurs. Televizoarele noi permit recepționarea semnalului digital, însă telespectatorii cu televizoare analogice vor trebui să conecteze un dispozitiv suplimentar - convertorul semnalului digital, prețul căruia se ridică la 100 de dolari. De la bugetul public urmează a fi alocate 100 milioane de lei pentru asigurarea familiilor din păturile social-vulnerabile cu astfel de convertoare.
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău