29 iulie, Ziua imnului național al României – „Deșteaptă-te române!”

  • 29 Iulie 2023 12:43
29 iulie, Ziua imnului național al României – „Deșteaptă-te române!”

Ziua imnului național al României – „Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848 – este sărbătorită an de an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, transmite Radio Chișinău.

Ziua imnului național al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de către celelalte instituții ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne. 

„Deșteaptă-te române!” a fost imnul național al Rep. Moldova din 1991 până în anul 1994, când, prin adoptarea Constituției de noua guvernare, cea agrariană, a aprobat în calitate de Imn de Stat cântecul „Limba noastră”.

Ziua națională a Imnului României a fost celebrată în premieră la Chișinău vineri, 28 iulie. La Muzeul Național de Istorie a avut loc un concert la care au răsunat melodiile ce au servit drept imn național al României, pe parcursul a zeci de ani.

Evenimentul a fost organizat de Asociația YUFest, susținut financiar de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, în cadrul proiectului „Imnul național, simbolul unității românilor”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău