28 ani de la introducerea leului moldovenesc | Octavian Armașu: Moneda națională și-a redobândit încrederea, este stabilă și se modernizează continuu
-
29 Noiembrie 2021 13:05
La 28 ani de la introducerea leului moldovenesc, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, susține că moneda națională și-a redobândit încrederea, este stabilă și se modernizează continuu. Experții financiari consideră că, în timpul ce urmează, leul moldovenesc va trece printr-un val de ușoară depreciere, fără însă să provoace șocuri.
Șeful Băncii Centrale, Octavian Armașu, spune că instituțiile bancare din Rep. Moldova dispun, în prezent, de suficiente lichidități, iar leul moldovenesc a înregistrat un salt puternic în ceea ce privește plățile fără numerar. Numărul deținătorilor de carduri de plată se ridică la 2,3 milioane de persoane, spune Octavian Armașu.
„Țara noastră are astăzi bănci sănătoase, bine capitalizate, rezistente la șocuri, stabile și transparente. Legislația în domeniu a fost armonizată cu standardele internaționale și europene. Băncile dispun de lichidități. Se remarcă o evoluție spectaculoasă a leului moldovenesc în mediul plăților fără numerar. (…) Provocarea mea în calitate de guvernator este să contribui la procesul de digitalizare, care, în mod cert, va aduce beneficii economiei țării noastre”, a declarat guvernatorul BNM.
Printre șocurile prin care a trecut moneda națională, experții amintesc de criza rusă din 1998, când leul s-a prăbușit până la peste 10 lei pentru un dolar, precum și de frauda bancară din 2014. Directorul Institutului Național de Cercetări Economice, Alexandru Stratan, consideră că leul s-ar putea deprecia ușor în perioada următoare, însă aceasta nu ar trebuie să ne îngrijoreze.
„Un leu slab lovește dur tot timpul în populație, iar, pe de altă parte, deprecierea favorizează exporturilor. De aceea, o politică stabilă unde nu ar fi fluctuații puternice ale leului este una de dorit și această politică trebuie promovată. În timp, într-un orizont mai mare de timp, probabil va fi o ușoară depreciere a valutei naționale, or aceasta ar favoriza exporturile”, a menționat expertul.
Alexandru Stratan a mai spus pentru Radio Chișinău că autoritățile din sectorul financiar trebuie să se asigure că dispun de suficiente rezerve pentru a interveni în eventualele situații de criză.
„Autoritățile ar trebui să se asigure că dispun de necesarul de rezerve, de lichidități ca să intervină în momentul în care s-ar atesta o criză care ar duce la o depreciere sau apreciere prea mare a valutei naționale. Din acest punct de vedere, stocul activelor valutare de rezervă ale BNM sunt, din punctul meu de vedere, suficiente. Ating aproape 4 mld. USD, stoc suficient pentru a interveni în situații de criză”, a subliniat Alexandru Stratan.
Leul moldovenesc a fost introdus în circulație pe 29 noiembrie 1993. Unele instituții internaționale de analiză au plasat leul moldovenesc printre cele mai stabile valute din lume.