27 de țări membre ale UE au fost avertizate că s-ar putea să nu se ajungă la un acord privind Brexit-ul

  • 19 Iulie 2018 12:10
27 de țări membre ale UE au fost avertizate că s-ar putea să nu se ajungă la un acord privind Brexit-ul

Comisia Europeană avertizează cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, excluzând Marea Britanie, că trebuie să fie pregătite în legătură cu posibilitatea de a nu se ajunge la un acord cu Londra privind Brexit-ul, relatează joi Press Association.

Potrivit sursei, se așteaptă să fie publicat un document în timp ce Dominic Raab întreprinde prima sa vizită la Bruxelles în calitate de ministru britanic pentru Brexit. Documentul avertizează în legătură cu posibilitatea unor cozi lungi de așteptare la frontiere și în porturi, perturbări în transportul aerian și noi restricții privind transferul de date.

Între timp, zeci de documente referitoare la activitățile pregătitoare vor trebui întocmite în condițiile inexistenței unui acord privind Brexit-ul, ele urmând să fie publicate în săptămânile următoare.

Premierul britanic Theresa May a declarat în Comisia pentru relația cu Camera Comunelor că aproximativ 70 de ''note tehnice'' vor defini ceea ce li se va cere cetățenilor și firmelor dacă Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană în martie 2019 fără un acord privind retragerea sa din blocul comunitar.

O copie a unei broșuri de 15 pagini a Comisiei Europene privind potențiale șocuri, obținută de BBC, prevede că ține de responsabilitatea fiecărei națiuni și instituții din Uniunea Europeană de a angaja personal și de a ajunge la înțelegeri pentru a face față retragerii Marii Britanii din UE fără un acord.

Se așteaptă ca documentul să avertizeze că trebuie intensificate imediat pregătirile la toate nivelurile, pentru a include toate consecințele posibile, enumerând potențiale probleme în domenii precum frontierele, transportul, datele și circulația medicamentelor.

Convorbirile lui Dominic Raab cu negociatorul-șef al UE privind Brexit-ul, Michel Barnier, survin în timp ce guvernul încearcă să-și mențină strategia de retragere din UE după două săptămâni de turbulențe, inclusiv demisia predecesorului său David Davis, în semn de protest față de compromisul cabinetului premierului Theresa May privind obiectivele retragerii din blocul comunitar.

Reuniunea are loc în timp ce Chris Patten, fost membru al cabinetului conservator, prezice că s-ar putea ca în toamnă să aibă loc alegeri generale de urgență în legătură cu Brexit-ul.

''Este perfect posibil ca în această toamnă și la iarnă să fim în situația ca parlamentul să nu poată merge înainte, să nu poată da înapoi, să nu poată să se miște într-o parte, și să ne confruntăm cu haos și să ne prăbușim din Uniunea Europeană'', a declarat Lordul Patten la BBC. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău