25 noiembrie - Ziua internațională de combatere a violenței împotriva femeilor, marcată pe fondul intensificării acestor violențe

  • 23 Noiembrie 2020 11:36
25 noiembrie - Ziua internațională de combatere a violenței împotriva femeilor, marcată pe fondul intensificării acestor violențe

Din Nigeria până în Brazilia, din Franța până în India, nicio țară nu a scăpat de pandemia cu noul coronavirus, dar nici de explozia "colaterală" a agresiunilor suportate de femei, ceea ce dă o rezonanță specială anul acesta Zilei internaționale pentru eliminarea violențelor, marcată miercuri 25 noiembrie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Criza sanitară mondială a scos la lumină peste tot flagelul violențelor sexiste și sexuale, scrie France Presse: țări ca Nigeria și Africa de Sud au cunoscut creșteri dramatice ale numărului de violuri, în Peru s-au înmulțit cazurile de dispariții de femei, a crescut numărul femeilor ucise în Brazilia și Mexic, iar în Europa asociațiile de apărare a femeilor sunt debordate.

Conform statisticilor ONU Femei publicate la finele lui septembrie, izolarea a dus la înmulțirea în toată lumea a plângerilor sau apelurilor la autorități în legătură cu violențe domestice: cu 30% în Cipru, cu 33% în Singapore, cu 30% în Franța și cu 25% în Argentina.

Pretutindeni în lume, pe fondul restricțiilor de deplasare impuse în ideea de a limita răspândirea virusului, femei și copii au fost izolați, în spatele ușilor închise, în condițiile în care "casa este locul cel mai periculos pentru femei", după cum a amintit încă din aprilie un grup de asociații de sprijin din Maroc, care au cerut autorităților un "răspuns de urgență".

Heena, în vârstă de 33 de ani, bucătăreasă în Mumbai, a mărturisit pentru France Presse că s-a simțit "prizonieră în propria casă" cu un soț șomer, consumator de droguri și violent. "În timpul izolării, își petrecea toată ziua jucându-se la telefon, bătându-mă și maltratându-mă", a relatat femeia.

La 15 august, soțul ei a bătut-o mai tare ca de obicei, în fața fiului lor, și a alungat-o de acasă. "Nu știam unde să mă duc, mă durea tot corpul", a spus Heena, care nu a îndrăznit să meargă la poliție, de teamă că nu va fi luată în serios.

Astăzi, ea se luptă să-și revadă fiul, dar "tribunalele nu funcționează în regim complet din cauza COVID", se plânge femeia, care nu și-a văzut copilul de patru luni.

În toate țările, încetinirea activității în anumite instituții, închiderea de firme, centre culturale sau sportive și a școlilor au blocat posibile căi de scăpare pentru victime, deja slăbite de insecuritatea economică și socială determinate de virus.

"Asistăm la o deteriorare periculoasă a situației social-economice a familiilor ca urmare a izolării, cu înmulțirea situațiilor de sărăcie, ceea ce poate duce la reacții violente", a subliniat Hanaa Edwar, din Rețeaua femeilor irakiene, care pledează de 10 ani pentru o lege împotriva violenței domestice în această țară.

În Brazilia, 648 de femei au fost ucise în primul semestru din 2020, o creștere de 1,9% față de aceeași perioadă din 2019, potrivit Forumului brazilian pentru siguranță publică (FBSP). Guvernul, care susține că este la curent cu această problemă, a lansat o campanie pentru a încuraja depunerea de plângeri, dar măsurile de susținere a victimelor sunt insuficiente, consideră organizația.

La nivel mondial, doar o țară din opt a adoptat măsuri pentru a atenua efectele pandemiei asupra femeilor și fetelor, atenționează ONU Femei.

În Spania, victimele acestor abuzuri le-au putut semnala discret folosind în farmacii codul "Mascarilla-19" ("mască-19"), farmaciile numărându-se în multe țări printre puținele magazine rămase deschise. În Franța, unele asociații au instalat puncte de contact în supermarketuri.

"Femeile care au venit la noi trăiau în situații care deveniseră insuportabile, periculoase. Izolarea a avut un efect de menghină", a spus Sophie Cartron, directoare adjunctă a unei asociații care lucrează într-un centru comercial aproape de Paris.

Din cauza restricțiilor sanitare, mobilizarea pentru 25 noiembrie, Ziua internațională de eliminare a violențelor împotriva femeilor, rămâne incertă.

Totuși, recent au avut loc marșuri pentru drepturile femeilor, în Namibia, Liberia, Costa Rica, Guatemala sau România, amintește AFP.

"Nu putem să manifestăm pentru a ne exprima preocupările, nu putem ieși la marș pentru a lupta împreună, dar tot ne vom face auzite vocile, virtual și vizual", a subliniat la Paris mișcarea feministă Planning familial.

"Peste tot unde ne uităm vedem inegalități în ce privește locurile de muncă, diferențe de salarii, violențe sexiste. Toate acestea se accentuează și mai mult din cauza COVID", a remarcat Tamara Mathebula, din Comisia pentru egalitatea de gen din Africa de Sud.

Consecințele coronavirusului asupra drepturilor femeilor ar putea fi foarte grave pe termen lung. În iulie, Națiunile Unite au avertizat că șase luni de restricții sanitare ar putea antrena 31 de milioane de cazuri suplimentare de violențe sexiste în lume, șapte milioane de sarcini nedorite și ar putea pune în pericol lupta împotriva mutilării genitale feminine, precum și a căsătoriilor forțate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău