Elveția: Parlamentul dă cale liberă guvernului să achiziționeze 36 de avioane de luptă americane F-35

  • 15 Septembrie 2022 15:29
Elveția: Parlamentul dă cale liberă guvernului să achiziționeze 36 de avioane de luptă americane F-35

Elveția va putea să procedeze la achiziția a 36 de avioane de luptă americane F-35, după ce parlamentul s-a pronunțat în favoarea proiectului, fără a aștepta o consultare populară, transmite AFP.

Consiliul Național (camera parlamentară inferioară) a dat joi un cec în alb guvernului federal, cu un scor de 128 de voturi la 67, urmând exemplul Consiliului cantoanelor.

Guvernul decisese la sfârșitul lui iunie 2021 să achiziționeze 36 de avioane F-35 (de tip A) de la constructorul american Lockheed Martin și avea termen până în martie 2023 pentru a parafa contractul, transmite Agerpres.

În septembrie 2020, elvețienii au aprobat, printr-un vot popular cu un scor strâns, suma de 6 miliarde de franci (6,3 miliarde de euro) spre a permite forțelor aeriene să se doteze cu o nouă flotă, în locul avioanelor actuale a căror durată de viață ajunge la final la sfârșitul deceniului.

În timp ce guvernul afirmă că avionul F-35 este de departe cel mai bun și la prețul cel mai scăzut dintre toate cele aflate în competiție pentru contract (Rafale, F/A-18 și Eurofighter), numeroasele dificultăți tehnice și depășirile bugetare ale programului F-35 în SUA au determinat două comisii parlamentare elvețiene să inițieze o anchetă cu privire la alegerea aparatului.

Comisiile nu au pus fundamental sub semnul întrebării alegerea, însă unii membrii au regretat că guvernului nu i se lasă o mai mare marjă de manevră pentru a lua în calcul și factori politici, pe lângă cei tehnici și financiari. Comunicarea cu aliații europeni și în special cu Franța a fost de asemenea criticată.

În opinia partidelor de la dreapta scenei politice, modernizarea flotei aeriene este necesară, chiar urgentă, iar războiul din Ucraina a schimbat datele problemei în materie de apărare.

În schimb, PS și ecologiștii sunt de părere că avionul american nu este adaptat nevoilor Elveției, și ar fi preferat o soluție europeană pentru a aprofunda cooperarea în materie de securitate cu țările vecine, notează AFP.

Recent, Grecia și Germania s-au alăturat listei de țări europene care vor să se doteze cu F-35, cumpărat deja de Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Italia, Finlanda, Norvegia, Țările de Jos și Polonia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău