25 de ani de la oficializarea Tricolorului ca drapel de stat

  • 27 Aprilie 2015 13:14
25 de ani de la oficializarea Tricolorului ca drapel de stat

Republica Moldova marchează 25 de ani de la oficializarea Tricolorului ca drapel de stat.

La Chișinău, dar și în mai multe localități din țară, au loc evenimente dedicate acestui eveniment. Parlamentul s-a întrunit astăzi într-o ședință solemnă, la care au participat primele persoane în stat, precum și primul președinte al Republicii Moldova Mircea Snegur și deputați din primul Parlament.

La Parlament, manifestările au început cu un dans al tricolorului, iar în holul Legislativului a fost vernisată o expoziție de drapele care este deschisă și publicului larg.

Șeful Legislativului, Andrian Candu, a vorbit în ședința festivă despre încărcătura simbolică a drapelului de stat și și-a exprimat speranța că într-un viitor previzibil tricolorul Republicii Moldova va fi arborat alături de drapelele naționale ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

”25 de ani în urmă nu puteam să ne imaginăm că pașaportul moldovenesc ar fi fost suficient să trecem fără impedimente hotarele Europei. Dar să nu ne oprim aici. Pentru copiii noștri avem datoria morală ca într-un viitor previzibil tricolorul moldovenesc să se regăsească la Bruxelles, arborat în inima Europei, acolo unde conviețuiesc popoarele distincte care împărătșesc aceleași idealuri și valori comune”, a declarat Andrian Candu.

La rândul său, Mircea Snegur și-a exprimat regretul că tricolorul nu este arborat și în stânga Nistrului, regiune controlată de un regim secesionist care nu recunoaște însemnele naționale ale Republicii Moldova.

”Spre marele nostru regret această decizie a deputaților din parlamentul 90 așa și nu a fost valorificată în Transnsitria. Din păcate, Tricolorul a fost atacat și pe malul drept al Nistrului de către nostalgoici ai regimului vechi. Cu toate acestea Tricolorul a supraviețuit”, a declarat Mircea Snegur.

Tricolorulsimbolizează trecutul, prezentul și voiitorul Republicii Moldova, a declarat președintele Nicolae Timofti.

”Rămâne să dovedim de acum înainte că suntem demni de cele trei culori și hotărâți în tot ceea ce întreprindem, fără să ne clătinăm sau să ne întoarcem în trecut. Sunt convins că și în această situație regională complicată vom rămâne uniți sub Tricolor”, a declarat președintele Timofti.

Astăzi în Republica Moldova au loc mai multe evenimente dedicate drapelului național, iar la Chișinău acestea vor culmina cu un show de lumini în culorile Tricolorului pe clădirea Parlamentului.

Tricolorul a fost declarat drapel național la 27 aprilie 1990 în contextul Mișcării de Eliberare Națională din anii ”90 ai secolului trecut. Acesta a fost arborat pe sediul Legislativului de atunci de fostul deputat Gheorghe Ghimpu. Inițial, drapelul de stat al Republicii Moldova era fără stemă pe el, fiind identic cu cel al României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău