25 de ani de la manifestația anti-comunistă de la Brașov

  • 15 Noiembrie 2012 15:44
25 de ani de la manifestația anti-comunistă de la Brașov

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la manifestația anti-comunistă de la Brașov, din 15 noiembrie 1987,cea mai amplă mișcare de stradă dinaintea Revoluției din Decembrie 1989, eveniment care a anunțat sfârșitul regimului comunist.

Ziua de 15 noiembrie trebuia să fie una electorală, populația fiind chemată să valideze autoritățile locale din Brașov, rezultatele fiind hotărâte deja de activul de partid. Deși era zi nelucrătoare, muncitorii de pe platformele industriale ale orașului fuseseră chemați la muncă pentru a fi obligați, astfel, să participe la simulacrul de alegeri.

Mișcarea de protest a izbucnit la Întreprinderiea de Autocamioane, de unde câteva mii de muncitori s-au îndreptat, la primele ore ale dimineții, spre sediul conducerii județene de partid, pentru a-și cere drepturile. S-a cântat „Deșteaptă-te, romane” și s-au scandat lozinci anticomuniste și împotriva lui Nicolae Ceaușescu. Sute de brașoveni s-au alăturat muncitorilor, iar dintr-o acțiune de revendicare cu caracter social s-a ajuns la un protest politic, îndreptat împotriva  regimului comunist. Acțiunea a fost rapid reprimată. Participanții au fost arestați, iar securitatea și miliția au început represaliile împotriva lor. Liderii revoltei au fost bătuți crunt, iar un an mai târziu 61 dintre ei au fost condamnați cu pedepse la locul de muncă între șase luni și trei ani, fiind trimiși în diferite colțuri ale țării, ceea ce a însemnat, de fapt, deportarea lor.

Manifestările organizate la Brașov au început astăzi la ora 10.00, cu depuneri de coroane la Troița din fața Spitalului Județean, ridicată în memoria participanților la revoltă, locul în care coloana de manifestanți care se îndrepta, în 15 noiembrie 1987, spre Județeana de partid a îngenunchiat și a cântat ”Deșteaptă-te române”.

În Aula Universității „Transilvania“ din oraș au avut loc dezbateri, proiecții de filme și o lansare de carte. A fost prezentat și un film documentar despre revolta anticomunistă care face parte din ciclul Memorialul Durerii, precum și filmul artistic „Viețile altora“ pe tema rezistenței anticomuniste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău